Завихри се минерална война

Компаниите за бутилиране на минерална вода "Девин" и "Банкя" отговориха на обвиненията на "Горна баня" за превишен добив с искане за промяна на закона за концесиите и реалното увеличение на разрешения им дебит.
От двете дружества отричат да са нарушавали концесионните си договори. В същото време от "Горна баня" смятат, че концесиите на двете дружества трябва да бъдат отнети, съобщава в. "Дневник".
Софийската компания "Горна баня" обяви във вторник, че е изпратила писмо до премиера Сергей Станишев, в което обвинява своите основни конкуренти от "Девин" и "Банкя" в нелоялна конкуренция.
"Принудихме се да се обърнем към министър-председателя, след като вече две години не получаваме отговор по същото обвинение от икономическото и от Министерството на околната среда и водите", обясни Евгени Горанов, управител и съсобственик на "Горна баня".
От Министерството на околната среда и водите потвърдиха, че са получили писмата от "Горна баня" и че са образували проверка по случая. Все още не е ясно обаче кога трябва да приключи тя, обясниха от ведомството. Според Евгени Горанов липсата на решение от страна на ековедомството се дължи на протекцията, която получават двете фирми от "високите етажи на властта".
В същото време от "Девин" и "Банкя" обявиха, че чакат от 2005 г. разрешение от същото министерство за изменение на средногодишния дебит, определен в концесионния им договор. От "Кока-Кола", която е собственик на "Банкя", апелираха към останалите държавни институции, запознати със случая, да отделят време и усилие за намирането на решение по проблема. Според тях предоставянето на нови концесии или разширяването на досегашните не трябва да обезсмислят направените инвестиции в сектора.
Според мениджърите на "Девин" и "Банкя" е необходима промяна в закона за концесиите, която да им предостави възможността за пълно използване на възможностите на изворите. Освен това преди два месеца от дружествата поискаха разширяването на концесиите да не се извършва с нов конкурс, а да се предоставя само на компанията, която досега е добивала на същото място.

Депутатите решиха, че и двете искания са непостижими, и още на икономическа комисия предложенията бяха отхвърлени. Новият закон за концесиите е в сила от 3 август, в него се запазват почти изцяло досега съществуващите процедури за ползване на минералните извори
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини