Допинг скандал! Хванаха 11 родни щангисти

11 български щангисти са заловени с допинг и няма да играят на Олимпийските игри в Пекин.

Състезателите са дали положителни допинг проби по време на лагера на националния отбор в Асеновград на 8-и и 9-и юни.

"Да, информацията ви е вярна. Получихме писмо от ВАДА (Международната антидопингова организация), че 11 наши щангисти са заловени с допинг. Това са състезатели, които се готвеха за Игрите в Пекин", обяви президентът на родната федерация Антон Коджабашев.

Става въпрос за осем състезатели при мъжете и три при жените:

- Демир Демирев, Мехмед Фикретов, Иван Стоицов, Ивайло Филев, Георги Марков, Иван Марков, Алан Цагаев и Величко Чолаков;

- Милка Манева, Гергана Кирилова и Донка Минчева.

В декларация от Българската федерация по вдигане на тежести съобщиха, че оттеглят националните отбори по вдигане на тежести - мъже и жени, от участие в Олимпийските игри.

"Откритото вещество е бионабол и се установява при тестване минимум 6 месеца след употреба. Това изключва вариант за директен прием, който е безсмислен 50-60 дни преди Олимпиадата, както и заради посочения дълъг период на излъчване от организма и факта, че проби се вземат поне веднъж месечно", пише до медиите Антон Коджабашев.

В писмото си шефът на родните щанги говори за добре подготвен саботаж, който разбива на пух и прах надеждите ни за медали.

"На прага на Игрите в Пекин надеждите са попарени, положеният труд е обезсмислен и сълзите пред разветия национален трибагреник са заменени със сълзи на безсилие", допълва той.

Заради скандала с щангите Оперативното бюро на Българския олимпийски комитет се събира спешно на заседание.

Сбирката ще бъде на 30 юни от 11,00 часа, на срещата е бъде поканен и Камен Плочев, председател на Националната комисия за допингконтрол.

Това е втори грандиозен допинг скандал в родните щанги, след Олимпиадата в Сидни, когато трима тежкоатлети бяха уличени в употреба на забраненото вещество "Фуроземид".

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини