Надникни през океана

Уникално съоръжение откриха едновременно в Лондон и Ню Йорк, с което американците могат да виждат какво става в английската столица, а лондончани да надничат за подробности в Бруклин.

Инсталацията Telectroscope на Пол Сент-Джордж не е просто чудо на мащабното изкуство. Това е гигантски телескоп, през който хората от двата града, могат да се виждат в реално време.

Нюйоркското «око» на телескопа се намира до Бруклинския мост, а лондонското – до моста Тауър. Авторът разказва, че е построил съоръжението по чертежи на своя дядо, чиято мечта била да конструира и построи трансатлантически тунел. Пол припомня, че дядото Александър Станхоуп Сент-Джордж дори е започнал да гради тунела от Лондон до Ню Йорк, но проектът се провалил и с времето всички забравили за него.

Внукът намерил рисунки и схеми на тунела и по същата се досетил, че може да направи конструкция от параболични огледала, с които хората, отдалечени на 5600 километра, може и да не стигнат един до друг, но ще се виждат. Но това е възможно само в приказките и мечтите, установил Пол. Затова телескопът му е просто система от уеб камери и монитори, разположени в двата града. Инсталацията ще помага на американци и англичани да се гледат до 15 юни. В Ню Йорк надничането е безплатно, но в Лондон да надзърнеш в окото струва една лира.


Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини