Наши евродепутати ще саботират прожекцията на филма за Могилино в Страсбург

Български евродепутати са изпратили в сряда писмо до председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг, в което настояват да бъде спряна прожекцията на филма на BBC за дома за деца с умствени увреждания в с. Могилино, съобщи БТА.


По идея на ирландския евродепутат Кати Синод е планирано филмът "Изоставените деца на България" да бъде показан в Европарламента на 4 март.

Под писмото до председателя на Европейския парламент са се подписали български представители от различни парламентарни групи - Атанас Папаризов, Биляна Раева, Владимир Уручев, Владко Панайотов, Душана Здравкова, Евгени Кирилов, Илияна Йотова, Кристиан Вигенин, Мариела Баева, Маруся Любчева, Метин Казак, Петя Ставрева, Филиз Хюсменова.


В текста на писмото се отбелязва, че филмът, който е заснет и излъчен през 2006-2007 г., не отразява цялостно и обективно грижите в домовете за сираци в България.


От Европа сериозно ни притискат да настаним децата от дома в с. Могилино в приемни семейства. Това заяви пред ТВ2 депутатът от НДСВ и член на социалната комисия в парламента Деница Димитрова. Преди няколко седмици белгийска делегация пък дойде в България, за да провери състоянието на домовете ни. Белгийците отидоха на място в някои от домовете, но имаха и официални срещи с представители на различни институции.



По повод бъдещата прожекция в Европарламента в края на миналата седмица Антонела Понева от ДСБ и независимите народни представители Мария Капон и Елеонора Николова предложиха да се създаде временна анкетна комисия в Народното събрание, която да провери състоянието на всичките 144 домове за деца, лишени от родителска грижа в България, като приоритетно се започне с дома в с. Могилино.



Депутатите призоваха парламентът да вземе решение за създаване на комисията преди 4 март, за да се демонстрира воля пред Брюксел за разрешаване на проблемите в домовете.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини