15 - годишните у нас и да четат, не разбират

Днес България се споменава особено често най-вече във връзка с тревожните резултати от проучване на Европейския съюз за умението на младите европейци да четат и разбират текстове.


Според българската редакция на Радио "Дойче веле" особено тревожна е констатацията за България. В страната ни 15-годишните ученици, наред с връстниците си в Румъния, са най-изостанали по този показател.

Почти всички по-големи германски издания, наред с други тревожни данни поместват и пасажа с констатацията, че особено сериозни трудности с четенето имат учениците в България и Румъния и че в тези две страни близо половината от 15-годишните не разбират прочетен текст.


Европейските вестници пишат за задействаната от Европейския съюз наказателна процедура срещу България поради забавянето на процедурата по изграждането на единния спешен номер 112.

Цитирана е министър Емел Етем, според която сега спешният номер действал само в София и околностите и ще бъде разположение в цялата страна едва от 2009 г.


Всъщност спешният номер 112 трябваше да функционира още след влизането на България в Европейския съюз през 2007 година, отбелязва агенция ДПА.

"Осттюрингер цайтунг" посочва, че с изключение на България, никъде другаде в Европейския съюз няма проблеми с набирането на спешния номер 112.


"България: Голяма строителна площадка без строителни работници" - под това заглавие австрйският вестник "Ди Пресе" помества материал по повод плана за въвеждането на "зелена карта", с която България възнамерява да привлича чуждестранна работна ръка.


"Сега България изживява развитие, каквото изпитаха също и други източноевропейски страни след влизането им в Европейския съюз. Недостигът на работна ръка не засяга само слабо квалифицирания пресонал.


Липсва и квалифицирана работна сила, най-вече технически персонал. Турстическият бранш вече бие тревога и иска да ангажира за тазгодишния летен сезон работна ръка от Русия и Молдова", пише австрийският встник, като добавя, че и чуждестранни инвеститори, които най-често плащат доста по-високи заплати, се оплакват от недостиг на персонал.


Австрийското издание отбелязва, че инициативата на министър Емилия Масларова за "зелена карта" не среща навсякъде положителен отзвук и че можело да се оспорва твърдението й, че местният трудов потенциал действително е изчерпан.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини