КАТ шашва нарушителите с лимони вместо актове

Деца, които патрулират заедно с катаджиите на пътя, ще раздават ябълки и лимони на водачите в зависимост от това дали те са били изрядни, или са направили нарушение, научил "Новинар".
Акцията на пътните полицаи е заимствана от техни колеги в Западна Европа, които процедират така всеки сезон.

Засега не е ясно кога КАТ ще започне работа с децата, но това може да стане едва след като се увеличат часовете по пътна безопасност.

Идеята е хлапетата сами да преценяват дали водачите са направили нарушение, или са били изрядни.

Шофьорите, които нямат провинения, ще получат ябълка, а "лошите" водачи, които шофират бързо като камикадзета или не спират на знака "STOP" - лимон.

В подобни дни наистина всички шофьори ще се разминават с реалните актове за дребните нарушения и заедно с дечурлигата ще се включат в инициативата за добрите шофьори, които ще се черпят с ябълка.

Практиката с пътните полицаи, които един ден всеки сезон патрулират с деца, я има в Словакия и Чехия. Полицаи разказват, че е имало случаи, когато дете дава на татко си лимон заради нарушение.

Упражненията, свързани с пътната безопасност, трябва да се провеждат задължително на улицата, категорична беше Магдалина Дерменджиева от Национален клуб "Би-бит".

Вчера в столичното 144-то СОУ стартира кампанията "Виж ме!", която е част от инициативата за пътна безопасност на Министерството на транспорта.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини