Пари трябва да се намерят, много и веднага

Въпросът тук е за оцеляване. Просто трябва да се намерят пари.
Това категорично мнение изказа бившият министър на земеделието Венцислав Върбанов в студиото на Нова телевизия.

Той коментира ситуацията в животновъдния сектор и днешния протест на млекопроизводителите като определи ситуацията в сектора като „екстремна и кризисна".

„Вижте, в цялата страна - масово се колят животни", каза Върбанов и посочи, че наистина при 60 - 70 стотинки цена на фуража, няма никакъв начин животновъдите да оцелеят.

Според прогнозите около 50% от добитъка в България подлежи на ликвидация, тъй като иначе и самите стопани са обречени.

Венцислав Върбанов обясни кризата в животновъдния сектор с факта, че вече втора година финанси за национални доплащания в бюджета не се залагат.

Той посочи, че Министерство на земеделието и продоволствието е поискало сумата, но управляващото мнозинство е отказало да я гласува.

Миналата година също не е имало такива средства, като мотивът е бил, че предстои първата вноска на страната като член на Европейския съюз.

По мнението на Венцислав Върбанов дори и от ЕС да дойдат много пари за животновъдство и земеделския сектор, няма да има кой да ги усвои, тъй като предварително голяма част от стопаните ще се закрили фермите си.

„Въпросът тук е за оцеляване. Това може да стане чрез държавна намеса, като след месец ще е късно.
Пари трябва да се намерят - много и веднага. Правителството да разбере, че трябва веднага да се намеси в цялата страна, за да спаси сектора", повтори Върбанов.

Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини