Нова година в Европа

Макар празникът да е един, традициите и поверията, свързани с него, в отделните страни на Стария континент са различни, припомня ИТАР-ТАСС. В Швейцария и Австрия хората се маскират, за да отпразнуват деня на Свети Силвестър.

Този празник се основава на легендата, че римският папа Силвестър (314 г.) уловил страшно морско чудовище. Смятало се, че през 1000 г. то ще излезе от дълбините и ще унищожи света.

За щастие, нищо подобно не се случило. Но на 31 декември в Австрия и Швейцария хората си спомнят тази история и обличат маскарадни костюми.

Свети Силвестър честват още в Италия, а също и в други европейски държави. В Австрия хората вярват, че за да бъде Новата година щастлива, в нощта на 31 декември срещу 1 януари трябва да се изяде парче от свинска глава или от зурлата.

В Гърция Нова година е денят на свети Василий. Свети Василий бил известен със своята доброта и гръцките деца оставят пред камината обувките си с надеждата той да ги напълни с подаръци.

В Шотландия Новата година се нарича Hogmanay. Шотландците запалват бъчва със смола и я търкалят по улицата. Това символизира изгарянето на старата година, след което може да започне новата.

В Испания традицията повелява на Нова година да се яде грозде. С биенето на часовника, отброяващ 12-ия час, всеки испанец трябва да успее да погълне 12 зърна грозде, по едно за всеки от 12-те месеца на Новата година.

В Италия е прието от къщите в последната минута на старата година да се изхвърли нещо старо - обувки, дрехи, чинии, дори мебели. Хората вярват, че през Новата година изхвърленото ще бъде заменено с нещо ново.

В Унгария през първите секунди на Новата година хората свирят с детска свирчица, за да прогонят злите духове и да повикат радостта и благополучието.

Като се готвят за празника, унгарците не забравят магическата сила на новогодишните блюда - фасул и грах, за да се запази силата на тялото и духа, ябълки за красота и любов, орехи, за да се защити къщата от беди, чесън, за да пази от болести, а също мед, за да е сладък животът. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини