Първото присаждане на лице признато за успешно въпреки сериозните усложнения

Две години след операцията първата в света жена с присадено лице се чувства добре и е напълно удовлетворена от хирургичната намеса.

През това време обаче тя е преживяла редица тежки усложнения, се казва в подробен доклад, публикуван в New England Journal of Medicine.


Уникалната операция бе извършена на 27 ноември 2005 г. от екип френски хирурзи под ръководството на Бернар Дюваншел и Жан-Мишел Дюбернар.

На 38-годишната Изабел Динуар, обезобразена при нападение на куче, бяха присадени тъкани от брадата, устните, бузите и части от носа, взети от починал донор. Скоро след това й бяха присадени клетки от костния мозък на същия донор.

По този начин лекарите са разчитали да бъдат намалени нежелателните реакции на имунната система на чуждите органи.

На два пъти - месец след операцията и през юни 2006 г., е имало вероятност за отхвърляне, но и в двата случая процесът е бил напълно спрян с помощта на силни имунодепресанти. Те пък са довели до други усложнения.

Миналата година Изабел Динуар е преживяла бъбречна недостатъчност, както и редица по-леки инфекции на кожата, съобщиха лекарите. Въпреки преживените трудности обаче Дюбернар и неговите колеги са доволни от резултатите.

Сега пациентката вече е възстановила напълно чувствителността на долната част на лицето и функциите на лицевите мускули. Тя може добре да яде и да пие, да се усмихва, няма проблеми с говоренето.

Въпреки че белезите й се виждат, те могат да бъдат замаскирани с помощта на козметиката. Пациентката вече не се бои да излезе на улицата и да се среща с хора, казаха френските хирурзи.

Изабел Динуар е първият човек с частично присаждане на лице. По-късно бяха направени две такива операции. През април 2006 г. китайски лекари присадиха лицеви тъкани на ловец, нападнат от мечка, а през януари 2007 г. френски хирурзи присадиха лице на мъж с рядко генетично заболяване.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини