140 години от подвига на Ботев и четата му

Във Враца бяха открити Ботевите дни, посветени на 140-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му, съобщи БНР. Довечера пък в Козлодуй президентът Росен Плевнелиев ще даде началото на 70-ото издание на националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета – от козлодуйския бряг до връх Околчица". Тази вечер във Враца ще бъде представен атрактивен спектакъл на открито, в картина и звук, наречен "Балканът пее хайдушка песен".

Край величествения Ботев паметник в центъра на Враца, със символично запалване на вечния огън, беше дадено началото на честванията, посветени на годишнината от подвига на Ботев и четата му. Като цитира един от безсмъртните стихове на гениалния поет и революционер, врачанският кмет – Калин Каменов, се обърна към насъбралото се множество: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира! Слова, които ехтят през годините, за да ни напомнят каква горда и смела нация сме."

На церемонията бяха изпратени с китка здравец врачанските участници в 70-ото издание на националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета – от козлодуйския бряг до връх Околчица".

Тези 120 километра, които ще изминем заедно с моите приятели, не са само физическо изпитание, а най-вече изпитание на духа и преклонение пред мъжеството и саможертвата на Христо Ботев и неговата чета. Пътят към връх Околчица е път на безсмъртието и славата, коментират участници.

Начало на похода ще бъде дадено тази вечер в Козлодуй от президента Росен Плевнелиев на тържествен митинг-заря по повод слизането на Ботевата чета на българска земя. С възстановка това паметно събитие ще бъде пресъздадено на парахода-музей "Радецки".

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини