Не по-малко от 272 са жертвите от земетресението в Еквадор

Броят на жертвите на земетресението в събота в Еквадор достигна 272, обяви президентът на страната Рафаел Кореа, цитиран от Ройтерс и БТА. Може да се окаже, че загиналите са повече, е предупредил Кореа в обръщение към нацията след най-опустошителното земетресение в Еквадор за последните 40 години.

Официално обявеният брой загинали в земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер първоначално беше 235 души, съобщи "Фокус". Властите обаче очакваха, че жертвите вероятно ще са повече, тъй като много хора все още са в капан, а спасителните дейности са затруднени от свлачища.

В бедствието са ранени не по-малко от 2527 души, добавя АФП.

Над 10 000 войници бяха разположени да пазят реда и да помагат при спасителните операции. Правителствата на Венецуела и Мексико обещаха специализирана помощ при издирвателните дейности.

Около 100 затворници са избягали от затвор в еквадорската провинция Манаби след земетресението, предаде ТАСС

Някои от тях все още не са заловени, съобщи в неделя министърът на правосъдието, правата на човека и вероизповеданията Сунига Роча.

По думите й, стихията е повредила инфраструктурата на затвора, но не са докладвани данни за смъртни случаи или пострадали сред лишените от свобода. Около 30 затворници са били заловени, а някои доброволно са се върнали в затвора.

След земетресението вече са регистрирани над 180 вторични труса, съобщи ръководителят на отдела за сеизмология към Института за геофизика Александра Алварадо, цитирана от ТАСС. Най-силните вторични трусове са били от 6,1 по скалата на Рихтер.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини