Европа поема Цацаров. Преглед на печата

Вестниците в сряда съобщават, че Европейската комисия пряко ще участва в реформирането на прокуратурата.

„Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия ще подпомагат България с независима експертиза за дейността на прокуратурата. При необходимост ще консултират изготвянето и на нова наказателна политика. Това е било договорено на работна среща на министъра на правосъдието Екатерина Захариева с директора на Службата Мери Маккарти, предаде БНР.
Очаква се да бъде осъществен независим анализ на работата на прокуратурата свързана с отчетността, прозрачността, натовареността, кариерното развитие, системата за атестиране, обучение и повишаване.
По отношение на новата наказателна политика, българският правосъден министър е поставила като реалистичен срок за приемането ѝ края на 2017 година.” – в. „Труд”.

„Захариева посочи сферите, в които ЕК може да окаже експертна помощ на България - реформата в прокуратурата, изработването на нова наказателна политика и работата на вещите лица по изготвяне на съдебни експертизи.
"За промените в Наказателния кодекс се нуждаем от изцяло нова наказателна политика, съобразно европейските стандарти, реалистичният срок за тези промени е края на 2017 г.", каза правосъдният министър и допълни, че има пълна подкрепа от правителството за съдебната реформа. Захариева акцентира върху необходимостта работата по анализа да започне не по-късно от средата на април...
Мери Маккарти е посочила, че ще обсъди набелязаните проблемни области с представителите на другите страни-членки, които вече са поели ангажимента да съдействат при изготвяне на независима експертиза. В кратки срокове ще бъде набелязан общ план за продължителността на работата и конкретните сфери за действие на експертите...” – в. „Дневник”.

„Кошмарите на главния прокурор Сотир Цацаров вероятно ще се сбъднат - Европейската комисия (ЕК) ще вземе под специален надзор управляваната от него институция. Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК ще направят независима експертиза за дейността на прокуратурата...
До идеята се е стигнало след работна среща на министъра на правосъдието Екатерина Захариева и директора на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК Мери Маккарти. Новината дойде часове след като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер допусна отмяната на мониторинга по отношение на Румъния, но запазването на този за България. Така страната ни може да остане единствената в ЕС под наблюдение заради абсолютната си неспособност да се справи с корупцията и организираната престъпност...
На практика вчерашната идея означава връщане към лансираното още през октомври 2014 г. от предишния правосъден министър Христо Иванов предложение да се направи "независима международна експертиза на състоянието и ефективността на прокуратурата, факторите за политическо, йерархично и друго неправомерно влияние в нея, както и формите на злоупотреба с прокурорски правомощия". Именно това бе и една от мерките за ефективна прокуратура в проекта за актуализиране на стратегията за съдебна реформа...” – в. „Сега”.

Внезапното спиране на процедурата за лот 1 и лот 2 на магистрала „Хемус” продължава да е сред темите на всекидневниците.

„Спряната процедура за Лот 1 и 2 на автомагистрала „Хемус” може да се използва за преработване на проекта, премахване на скъпи съоръжения и намаляване на цената му. Това заявиха пред bTV депутатите Менда Стоянова (ГЕРБ) и Мартин Димитров (РБ).
Вчера премиерът Борисов разпореди спирането на обществената поръчка заради липсата на пари.
"Мен като икономист ме притеснява, че няма да имаме европейско финансиране за АМ „Хемус” и цялата сума ще трябва да дойде от бюджета, притеснява ме, че сумата е сериозна. Притеснява ме, че всичко това ще бъде финансирано от нашия бюджет. Това спиране може да се използва до оптимизиране на проекта”, заяви Стоянова.
Тя подчерта, че е едно да имаш проект със скъпи съоръжения и друго те да бъдат избегнати, даже и при увеличен километраж.
Димитров подчерта, че трябва да се проследи какво ще се случи след спирането, защото очевидно без падане на цената то ще се окаже лош ход...” – в. „24 часа”.

„Магистрала "Хемус" ще се строи със средства от държавния бюджет, като след най-малко две седмици ще бъде обявена нова обществена поръчка, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Би Ти Ви. Като причина за спирането на поръчката за довършването на магистралата се посочва липсата на европейско финансиране, но вчера премиерът Бойко Борисов посочи, че официално или неофициално върху тази процедура е имало съмнения и спомена имената на депутата Делян Пеевски и на Валентни Златев.
По думите на Павлова новата обществена поръчка ще бъде обявена след най-малко две седмици, ако двата консорциума, спечелили предишния търг, не обжалват спирането му. Най-вероятно средствата за строителството ще дойдат от по-високата събираемост на данъци и с парите, които митниците са успели да съберат от борбата с контрабандата, каза още Павлова. Очаква се доизграждането на магистралата от Ябланица да струва общо 750 млн. лв. без ДДС...
Междувременно изпълнителният директор на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" Асен Антов коментира пред БНТ, че не очаква стойността на проекта да бъде по-различна от стойността спряната вчера поръчка...” – в. „Дневник”.

„Правителството ще строи магистрала "Хемус" с бюджетни приходи от пресечена контрабанда. Това обясни вчера регионалният министър Лиляна Павлова, след като в понеделник премиерът Бойко Борисов нареди да се прекратят търговете за 60 км от магистралата след Ябланица. Като формална причина Борисов изтъкна липсата на пари, но подчерта, че всъщност иска да покаже, че не толерира бизнес кръгове около депутата Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев и че не им раздава обществени поръчки. Двата търга за "Хемус" бяха спечелени в края на 2015 г. от консорциуми, които медиите свързаха с въпросните бизнесмени, при скандално високи цени, надхвърлящи почти двойно прогнозните стойности. В решението за анулиране на поръчките, произведено за часове след заръката на премиера, пише, че причината е в неосигурено европейско финансиране. Борисов обаче сам призна, че витаели разни слухове и съмнения в обществото и той решил да се съобрази с общественото мнение.
Вчера шефът на "ЛУКойл България" Валентин Златев категорично отрече да има нещо общо с който и да е консорциум, кандидатстващ за "Хемус". Той присъства на срещата на КРИБ с премиера Бойко Борисов, но казусът не бил обсъждан...” – в. „Сега”.

„Декларирам, че нямам никакво участие в нито една от фирмите в търга за изграждането на двата лота в магистрала "Хемус". Това заяви пред журналисти шефът на ЛУКОЙЛ България Валентин Златев. Днес той заедно с други компании от българската газова и петролна асоциация проведоха среща с премиера Бойко Борисов по повод проблемите в отрасъла. Темата за спряната поръчка по двата лота на магистрала "Хемус" обаче не е била коментирана на срещата с премиера. Няма какво да обсъждаме, за мен този казус не съществува и не ме интересува, защото нямам отношение към него, заяви Златев.
В отговор на въпроса защо премиерът посочи неговото име, както и името на Делян Пеевски като участници в конкурса, Златев коментира: "Просто Златев и Пеевски са удобни имена. По слухове не съм живял и няма да живея. Ако тръгна да разказвам всички слухове, които съм чул тази сутрин, трябва да затворим държавата", заяви Валентин Златев. Шефът на ЛУКОЙЛ България призова, ако някой има документи, които показват участието му във фирмите, спечелили конкуса за магистрала "Хемус", да ги покаже...” – в. „Стандарт”.

Вестниците съобщават също за новата партия на бившия червен депутат Георги Кадиев.

„Георги Кадиев, бивш депутат от БСП, сега независим, обяви създаването на партия "Нормална държава".
Според него днес страната ни е на дъното на Европа. Затова са виновни управляващи и задкулисие, преплетени в общ заговор и подпомагани от многочислен слугинаж. Тeхни оръжия са корупцията, необразоваността, бедността, алчността и арогантността.
Всичко това е непоправимо, смята Кадиев. Кръпките не вършат работа. Трябва всичко да започнтем отначало, ден след ден, камък след камък.
Нека си върнем държавата от олигархията, да пренапишем правилата, да преосновем институциите, да създадем хиляди работни места, призовава Кадиев.
По думите му днес в България разделението не е между леви и десни, а честни срещу нечестни, корумпирани срещу некорумпирани, отвратени срещу отвратителни, ние срещу тях...” – в. „24 часа”.

В. „Дневник” цитира коментар по темата на председателя на БСП Михаил Миков:
"Времето е показало, че политическите проекти нямат дълговечност, те са като генномодифицираните растения – не дават плод във времето, карат по една реколта. От медийна гледна точка това е интересно като генномодифицирания грах или боб." Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков по повод обявената днес партия на отцепника от БСП Георги Кадиев - "Нормална държава".
Миков заяви още, че няма големи очаквания, даже никакви от новата партия.”

В навечерието на 19 февруари темата за Васил Левски също присъства на страниците на вестниците.

„Последните дни от живота на Васил Левски и досега са предмет на дискусии. Както от страна на професионалните изследователи, така и сред любителите историци. Другояче не може да бъде - превърнал се приживе в легенда, Апостола няма как да не предизвика раждането на всевъзможни тълкувания и версии, свързани с трагичния му край. Те общо взето, се свеждат до три неща - как е заловен, кой го е предал и можел ли е да бъде спасен.
След обира на Арабаконашката хазна през 1872 г. Димитър Общи е заловен и започва да издава всичко, което знае, на турската полиция. Тя разполага със снимка на Левски, размножена и разпратена до всички участъци. Проверката на документите е засилена, временно са задържани стотици хора, приличащи на него, сред които и дори един турчин. А за главата му е обещана внушителната награда от 20 000 гроша или около 200 лири.
Левски научава за "цената" си в Чирпан, където е на сбирка на местния комитет, но изобщо не обръща внимание на нарастващата опасност. И въпреки увещанията на съратниците си да остане за известно време в Южна България заминава за Ловеч, където пристига по Коледа. Там си уговаря срещи с местните революционери, включително и с поп Кръстю. Той също има да му дава някакви документи, но казва, че ще му ги предаде на Къкринското ханче.
Двамата си определят среща. На 27 декември към 4 часа следобед Левски тръгва към Къкрина със сподвижника си Никола Бакърджията. По пътя за селото срещат две турски заптиета, които пазят моста над Осъм. Те ги спират и ги питат кои са и накъде са тръгнали. Левски отговаря, че тръгнал на лозето си. В този отговор няма никаква логика - какво ще търси човек там посред зима, но заптиетата не обръщат внимание на този факт. Левски демонстративно се отправя към лозята, а Никола към Севлиево. Малко по късно обаче се събират и отиват в Къкринското ханче. Междувременно заптиета, макар и със закъснение, са обхвати от съмнения и докладват за срещата си с подозрителен човек на каймакамина. След като ги наругава, както може да се предположи, той веднага изпраща потеря към ханчето. Оттам нататък всичко е известно. Но веднага съратниците на Левски започват да търсят предателя. Въпреки че е повече от ясно че залавянето на Левски се дължи на съчетание от случайности, от засилените полицейски мерки и от неговото упорито желание да приключи с някои неща в Ловеч. Но явно презумпцията за предателството е част от българската народопсихология. Още през лятото на 1873 г. във в. "Независимост" Любен Каравелов огласява две версии. Едната е, че Левски е предаден от двама ловчанлии - Добри Механджията и Пано Петков, като не пропуска да добави, че е "помешен и един поп, но ние и до днес не сме известни доколко голямо е неговото предателство." В по-късните си изявления Каравелов е вече убеден, че Левски е предаден от поп Кръстю. Тази версия подхваща по-късно Захари Стоянов, а Иван Вазово окончателно демонизира поп Кръстю в знаменитото си стихотворение за Левски от цикъла "Епопея на забравените". Нищо, че след Освобождението нароченият свещеник връща комитетските пари, които са останали в него. Което оборва главното обвинение срещу него - че предал Левски именно заради злоупотреба с тези пари.
След 1989 г. се появиха вересии, че Левски е наистина предаден от ловешки поп, но от поп Марин Поплуканов. И да е така, не е било заради пари, защото при изкопни работи през 1974 г. на мястото, където била къщата на Марин поп Луканов, са намерени 1364 турски лири. Така или иначе, ловешката общественост проведе успешна кампания за оневиняване на поп Кръстьо и "изчистване" на името му от учебниците и историческата книжнина. Съществува и още една версия - че предателят е Иван Лилов, секретар на Тетевенския комитет.
Що се отнася до опитите - или по точно идеите - да бъде освободен Левски, то тук също има изобилие от спомени.
Филип Симидов пише, че веднага след залавянето на Левски в Търново бил сформиран комитет, който имал за цел да го освободи...” – в. „Стандарт”.

„Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново ще представи уникални реликви свързани с Васил Левски в парламента. Изложбата "Безсмъртието на българския дух" ще е от 18 до 20 февруари в Народното събрание. Експозицията е по повод 143-годишнината от гибелта на Апостола на свободата и е под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева. В нея ще бъдат показани лични вещи, документи и предмети свързани с живoтa и дeлoтo нa Васил Лeвcки и Хpиcтo Бoтeв предоставени от няколко музея и културни институти от страната.
Великотърновският музей ще покаже дяконския пояс (б.а.орар) на Апостола, оригиналната негова снимка с автограф и два печата, изработени по поръчка на Васил Левски за Българския революционен комитет (БРЦК). Ценните реликви са част от постоянната експозиция в музей "Възраждане и Учредително събрание" в старата столица.
"Орарът е използван от Васил Левски в периода 1858-1861 г. когато е приел монашеството и е бил ръкоположен за дякон с името Игнатий", уточняват от музея в болярския град.
Уредниците допълват, че оригиналната снимка нa Апостола е c aвтoгpaф, пocвeтeн нa Сaвa Пeнeв, член на Търновския революционен комитет и един от малцината оцелели Ботеви четници. На гърба на фотографията е изписано "В знак на приятелство подарявам на г-н Сава Пенев в лето 1870", псевдонимът Аслан Дервишоглу, ползван от Левски и неговия подпис.
Двата печата на БРЦК са изработени по поръчка на Дякона. Те са от бронз, с дръжки от чемшир и на тях е изобразен обърнат наляво лъв и надписи...” – в. „Труд”.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини