РИО: Промени в образователната мрежа са наложителни, но това го решава ОбС

Няма предложение, а още по- малко решение да бъдат слети професионалната гимназия и общообразователното училище в Първомай, каза инж. Иванка Киркова- началник на образователния инспекторат в Пловдивска област.

Parvomai.net я потърси по повод на публикуваната във вестник „Марица“ информация, в която се твърди, че едва ли не предстои закриване на професионални гимназии и сливане на училища в някои общини, сред които е спомената и община Първомай.

"Във вашата община образователната мрежа не е оптимизирана, имате проблеми и вие си ги знаете какви са-каза Началникът на образованието - но за всякак стъпка е нужно решение на Общински съвет. Ако те го вземат, тогава аз трябва да назнача проверка и моят подпис ще е последния под едно такова решение."

Цитираният експерт по средно образование Рангел Райчев също потвърди, че в общината са наложителни промени, но те не касаят средните училища.

Община Първомай дофинансира маломерни и слети паралелки в почти всички селски училища. За една учебна година средствата са над 55 000 лв.

Оптимизирането на образователната мрежа в общината е болезнен въпрос, със социален привкус. Очевидно е, че демографската картина не съответства на училищната карта, но закриването на училища е труден, сложен и болезнен процес.

Според проекта на новия Закон за образованието от 1 август 2016 година Професионалната гимназия по селско стопанство трябва да се превърне от училище с държавен статут в общинско училище. А основните училища ще имат паралелки само до 7 клас. Това ще доведе до сериозни промени и проблеми за делегираните бюджети.  

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини