Сотир Цацаров изпрати прокурори на проверка в Галиче

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Окръжна прокуратура-Враца да извърши проверка за законност на дейността на кметството на село Галиче. Проверката ще обхване периода от началото на предходния мандат на кмета Ценко Чоков, до настоящия момент, съобщиха от пресслужбата на прокуратурата. 

Проверката е в няколко направления:

1. Законосъобразност на действията на кмета на село Галиче по удостоверяване подписи на частни документи, подписи и съдържание на пълномощни, както и верността на преписи и извлечения от документи и книжа. При изпълнение на тази дейност, се изисква създаване на архив, който включва общ регистър на нотариалните заверки, книга, в която се подреждат документите с удостоверено съдържание, печат и щемпели по образец. За извършване на нотариални удостоверявания от органите на местната администрация се събират такси в размерите, определени с тарифата за нотариалните такси, които задължително се внасят в бюджета на общината. Ще бъде проверено наличието на документацията, като се сравнят удостоверяванията в нея със събирането и внасянето на суми в общинския бюджет.

2. Стопанисване от кмета на село Галиче на определени от Общинския съвет обекти на общинската собственост. Ще бъдат събрани данни за собствеността на тези обекти, дали се управляват в интерес на населението в общината съобразно разпоредбите на закона и с грижата на добър стопанин, както и дали се използват съобразно предназначението им и за нуждите, за които са предоставени.

3. Изпълнение от кмета на село Галиче по спазването на обществения ред. По това направление ще се събере информация от преписки в МВР и в прокуратурата, от досъдебни наказателни или съдебно-административни производства и ще се извърши съпоставка на данни за последваща дейност на прокуратурата или органите на МВР по случаите, „започнати“ от Чоков.

4. Спазване на правомощията от кмета на с. Галиче и законосъобразност на предприетите действия по опазването на селскостопанското имущество на територията на кметството. По закон кметовете организират и ръководят полската охрана, издирват нарушителите, налагат административни наказания и вземат мерки за възстановяване на вредите. Ще бъдат проверени всички случаи и ще изясни изпълнил ли е кметът на село Галиче задълженията си за контролно-санкционна дейност, респективно причините за неизпълнението на тези функции.

5. Изпълнение на бюджета на община Бяла Слатина в частта му за кметство с. Галиче. Проверката ще се извърши съвместно със служители от Главна дирекция „Национална полиция“- МВР.

6. Всички случаи на възлагане на функции от кмета на община Бяла Слатина на кмета на Галиче. Ще се извърши преценка както за законосъобразност на овластяването, така и за законосъобразност на действията на кмета Чоков съобразно нормативните изисквания, приложими за конкретната дейност.

7. Законосъобразност на действията при извършване на адресни регистрации. При наличие на данни за незаконосъобразни регистрации ще бъдат изяснени причините за извършването им. 

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил при наличие на основанията за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност, да се предприемат предписаните от закона действия. 

Разпоредил е също при установяване на данни за извършено престъпление от общ характер незабавно да се преценят условията за образуване на досъдебни производства. 

Проверката ще се осъществи на място в кметството в село Галиче, от прокурори и служители на МВР

Вчера в Галиче имаше протест и контрапротест срещу кмета Ценко Чоков. Напрежението в селото ескалира, след като 18-годишният син на кмета Мартин Чоков беше задържан и привлечен като обвиняем за това, че по хулигански и расистки подбуди е причинил средна телесна повреда на 19-годишния Радослав Илиев. Момчето е с фрактура на черепа.

Протестиращите срещу кмета поискаха той и синовете му да напуснат селото. Подкрепящите Чоков пък заявиха, че той е добър кмет и отрекоха да им се плаща, за да излязат на протест в негова защита.

Самият Ценко Чоков първо бе обявил, че ще напусне България, защото не можел да издържа на това напрежение. Вчера обаче той заяви, че се разубеждава като вижда колко много хора го подкрепят.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини