След като видиш това няма да вкусиш палмово масло никога повече

В едни от най-ценните, чувствителни и отличаващи се с най-богато биоразнообразие местообитания на земята се извършва геноцид върху приматите и истинска екологична катастрофа с индустриални мащаби. Всичко това заради евтиното масло за готвене, което виждаме по рафтовете на супермаркетите ежедневно.

Палмовото масло е евтина и често срещана съставка в много храни и продукти ползвани в домакинството, но както често се случва със всичко привидно евтино – всъщност плащаме висока цена. Огромни декари девствени гори се сриват със земята всяка минута, за да разчистят място за плантациите за палмово масло в държави като Борнео, Суматра, Индонезия и Малайзия. Мащабът и скоростта на обезлесяването са поразителни.

За съжаление се оказва, че хората управляващи бизнеса с палмово масло и работниците разчистващи гората, ни най-малко не се притесняват, че унищожават многобройните застрашени диви животни. Всъщност на служителите им е наредено да се разправят с всяко животно, което се изправи на пътя им без значение колко нехуманно – това включва и прегазване на орангутани с тежкотоварни камиони.

Заради отсичането на дървета, които трябва да направят място за палмовите плантации, само през последните 20 години 90% от естественото местообитание на орангутаните вече са унищожени.

Ако обезлесяването продължи със същото темпо, орангутаните може да изчезнат като вид в природата още тази година, а естествения им хабитат ще ги последва след 20 години.

Ако тази информация ви разгневява, така и трябва да бъде. Има нещо, което всички ние можем да направим, за да спрем това безумие. Лесно е да престанете да купувате продукти, които съдържат палмово масло и по този начин да допринесете за намаляване на търсенето на тази изключително неустойчива съставка.

Много продукти, използвани ежедневно съдържат палмово масло – от сирене, през хлебни изделия до шампоан против пърхут. То дори не е здравословно, точно обратното – вреди на сърцето.

Палмовото масло се използва за производство на маргарин, за приготвяне на захарни изделия, хляб и хлебни изделия, сладолед, сухи и консервирани супи и т.н. Палмовото олио се използва за пържене, за овкусяване на салати и като добавка към други растителни масла за обогатяване на хранителните им качества и понижаване на цената им.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини