Забравихме истинския вкус на киселото мляко


Българинът забрави вкуса на истинското киселото мляко, алармира председателят на Съвета на директорите на държавното предприятие "Ел Би Булгарикум".
По думите на Николай Андреев това се дължи на навлезлите на родния пазар чужди производители на спечелилия световна слава български продукт, съобщи БТА.

Чуждестранните компании работят с генномодифицирани стартерни култури, а не с живи такива, с каквито се заквасва българското кисело мляко, твърди Андреев.

"Така освен променения вкус, киселото мляко губи и от своята полезност. Действието му върху стомашно-чревния тракт се базира преди всичко на двете бактерии - лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус", обясни Андреев.

Ако бактериите не са живи, както е в повечето залели търговската ни мрежа млека, лечебното въздействие на продукта е символично, предупреждава специалистът.

60 милиона японци закусват с българско кисело мляко

Докато ние ядем фабрикат, който само носи името "българско кисело мляко", без да отговаря на съдържанието му, родните закваски продължават да превземат световния пазар.

От началото на 70-те години на миналия век "Ел Би Булгарикум" има договор за сътрудничество с японската корпорация "Мейджи", която е един от най-големите производители на млечна продукция на японския пазар.

Оттогава до днес в Страната на изгряващото слънце се произвежда кисело мляко, заквасено с български стартерни култури.

Всяка сутрин близо 60 милиона японци закусват с българско кисело мляко, заяви пред БТА Магдалена Апостолова - координатор в Асоциацията на млекопреработвателите у нас, позовавайки се на данни на "Мейджи".

През декември 2013 г. в Токио официално е честван 40-годишен юбилей от първата кофичка кисело мляко, произведено по българска технология и с български стартерни култури, разказа Андреев.

Договорът с японската корпорация е разширен и вече с наши закваски се произвежда кисело мляко и в Китай, Сингапур и Тайланд. 
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини