Животновъдите излизат на национален протест

Животновъдите излизат днес на национален протест. Очаква се около 2000 фермери да се съберат край Димитровград, за да изразят недоволството си от ниските изкупни цени на млякото.

Според фермерите цената е прекалено ниска и така родната продукция не може да се конкурира с вносната, която е в пъти по-евтина. Те ще настояват за въвеждане на механизъм, който да гарантира, че цената няма да пада под 1 лев на литър. Оттам ще поискат още намаляване на ставката на ДДС на млякото и млечните продукти, както и допълнително субсидиране за литър.

Според фермера Атанас Къцов, кризата в животновъдството излиза извън контрол.

Много от нашите колеги започнаха да продават животните. Нещата са много сериозни. Може ли млякото от 75 стотинки да падне на 25 стотинки и да държиш животни? Фермер от Бяла Слатина идва при мен и казва: Млякото ми е 35 стотинки, днес е тон и половина, утре го хвърлям в канала. Какво да правя, до кога ще издържа? - коментира той пред БНР. 

Предвижда се протестиращите да блокират пътя Димитровград - Хасково от 12:00 до 13:00 часа.

На среща с премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева вчера, протестиращите фермери получиха обещания, че държавата ще им помогне с различни мерки, включително със законодателни промени. Въпреки това, животновъдите не се отказаха от протеста си днес.

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини