22 °C

Учителят на годината Николина Атанасова всеки ден преживява приключение със своите ученици

Николина Атанасова получи специалната награда на Председателя на Синдиката на българските учители в XVIII Националния конкурс „Учител на годината 2015“ в направление приодо-математически науки.

Нина – както я наричат колегите ѝ - от 14 години е преподавател по биология, химия и екология и опазване на екосистемите в ПГСС „Васил Левски“. Но има натрупан 23 години стаж в системата на образованието.

Званието си тя получи след отсяване на общинско, областно и национално ниво, по предложение на организацията на СБУ. Атанасова разказа, че е била единствен учител по биология в това направление. Церемонията по връчване на наградите е била особено тържествена, в присъствието на премиер, вицепрезидент и представители на Министерството на образованието. „Работя със страст и любов, не се щадя и не съжалявам за това – казва г-жа Атанасова – Учителят учи своите ученици не само на наука, но той им показва как да живеят, да бъдат добри хора и ценни граждани за страната си.

Ако трябва да се опише с една дума стилът ѝ на преподаване, то тя е „разнообразен“. Тя е уверена, че всяко дете е надарено и няма глупави и неспособни, но за да бъдат открити способностите им е нужно да бъдат предложени разнообразни форми на преподаване и оценяване. Нейните ученици могат да изработват биологични модели дори от прежда и мъниста. Научени са да извличат и ползват разнообразна информация, често са поставяни в ситуация да решават казуси екипно и да презентират научен продукт.

За Николина Атанасова е важно учителят да бъде отговорен, справедлив, постоянен и истински и да бъде модел за това как трябва да се обича. „Любовта му трябва да бъде безусловна, прозорлива и прощаваща“ - казва тя.

Първата си награда получава като студентка – за преподавателските ѝ умения по химия. Още тогава, най-вероятно, е бил видим нейният учителски дух. След това е била отличавана много пъти за приноса си за утвърждаването на авторитета на училището и професията. Днес се гордее, че три нейни ученички не просто са поели по пътя на професията учител, а вече са изградени и авторитетни имена в общината – Иванка Милева, Златка Гарова и Яна Кошева. Още по-горда е от факта, че и техните деца са тръгнали по този път.

Като най – голям проблем на образованието тя определя бездушието. Не е вярно, че ако се влеят пари в образованието, то ще се оправи – категорична е Атанасова -Бездушието е проблем на цялото общество – на семейството, на учителите, на политиците. Материализмът е заместил всички духовни ценности. Според нея трябва да се направят такива промени, че да не се допускат бездушни хора в работата с подрастващото поколение.

„Да съм учител не е просто професия, нито просто начин да изкарвам хляба си. Всеки ден с моите ученици за мен е неповторимо приключение... Обръщам се към ръководителите на нацията ни: уважаеми държавници, подкрепете учителите, защото те са строителите на нашата България“.

След няколко дни Николина Атанасова ще изпрати поредния си клас абитуриенти. Около 90% от зрелостницте в ПГСС "Васил Левски" ще се явят на матура по биология. Още едно доказателство, едно признание, награда за нейния труд. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Pi
  pi4a_1431691429
  13 -24
  14:53, 15 май 2015
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 2
  Sh
  shefa_1431700812
  6 -12
  17:29, 15 май 2015
  Бегайййййййй Виж коментара
 • 3
  Xe
  Xephos
  7 -15
  17:29, 15 май 2015
  пфффффф тая само се заяжда като се наложи да те ня... Виж коментара
  • Ка
   кака
   6 -2
   16:04, 16 май 2015
   И кво толко ти се налага да те няма в часовете?! Малко ти е, че само ти се заяжда. Пикльо!
 • 4
  Xe
  Xephos
  1 0
  17:31, 15 май 2015
  Напускай училището звяр без тебе ще е много по добре
 • 5
  De
  denliqta
  7 -11
  20:19, 15 май 2015
  Та няма нищо в глъвътъ зимаитехия наградата Виж коментара
 • 6
  55
  55
  4 -8
  05:44, 16 май 2015
  Ако вие сте нейни ученици, не ви е научила на мног... Виж коментара
 • 7
  Ка
  кака
  5 -6
  16:07, 16 май 2015
  Тва мислех, че в СПТУ-то вече учат хора, а от коментарите виждам че са си пак същите говеда като едно време. Бегаййй!
 • 8
  12
  123
  7 -6
  16:34, 16 май 2015
  Ако тази учи някого как да живее...Тя самата не се е научила. А иначе - винаги е знаела как да избутва другите.
Последни новини