15 °C

Учителят на годината Николина Атанасова всеки ден преживява приключение със своите ученици

Николина Атанасова получи специалната награда на Председателя на Синдиката на българските учители в XVIII Националния конкурс „Учител на годината 2015“ в направление приодо-математически науки.

Нина – както я наричат колегите ѝ - от 14 години е преподавател по биология, химия и екология и опазване на екосистемите в ПГСС „Васил Левски“. Но има натрупан 23 години стаж в системата на образованието.

Званието си тя получи след отсяване на общинско, областно и национално ниво, по предложение на организацията на СБУ. Атанасова разказа, че е била единствен учител по биология в това направление. Церемонията по връчване на наградите е била особено тържествена, в присъствието на премиер, вицепрезидент и представители на Министерството на образованието. „Работя със страст и любов, не се щадя и не съжалявам за това – казва г-жа Атанасова – Учителят учи своите ученици не само на наука, но той им показва как да живеят, да бъдат добри хора и ценни граждани за страната си.

Ако трябва да се опише с една дума стилът ѝ на преподаване, то тя е „разнообразен“. Тя е уверена, че всяко дете е надарено и няма глупави и неспособни, но за да бъдат открити способностите им е нужно да бъдат предложени разнообразни форми на преподаване и оценяване. Нейните ученици могат да изработват биологични модели дори от прежда и мъниста. Научени са да извличат и ползват разнообразна информация, често са поставяни в ситуация да решават казуси екипно и да презентират научен продукт.

За Николина Атанасова е важно учителят да бъде отговорен, справедлив, постоянен и истински и да бъде модел за това как трябва да се обича. „Любовта му трябва да бъде безусловна, прозорлива и прощаваща“ - казва тя.

Първата си награда получава като студентка – за преподавателските ѝ умения по химия. Още тогава, най-вероятно, е бил видим нейният учителски дух. След това е била отличавана много пъти за приноса си за утвърждаването на авторитета на училището и професията. Днес се гордее, че три нейни ученички не просто са поели по пътя на професията учител, а вече са изградени и авторитетни имена в общината – Иванка Милева, Златка Гарова и Яна Кошева. Още по-горда е от факта, че и техните деца са тръгнали по този път.

Като най – голям проблем на образованието тя определя бездушието. Не е вярно, че ако се влеят пари в образованието, то ще се оправи – категорична е Атанасова -Бездушието е проблем на цялото общество – на семейството, на учителите, на политиците. Материализмът е заместил всички духовни ценности. Според нея трябва да се направят такива промени, че да не се допускат бездушни хора в работата с подрастващото поколение.

„Да съм учител не е просто професия, нито просто начин да изкарвам хляба си. Всеки ден с моите ученици за мен е неповторимо приключение... Обръщам се към ръководителите на нацията ни: уважаеми държавници, подкрепете учителите, защото те са строителите на нашата България“.

След няколко дни Николина Атанасова ще изпрати поредния си клас абитуриенти. Около 90% от зрелостницте в ПГСС "Васил Левски" ще се явят на матура по биология. Още едно доказателство, едно признание, награда за нейния труд. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Pi
  pi4a_1431691429
  13 -24
  14:53, 15 май 2015
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 2
  Sh
  shefa_1431700812
  6 -12
  17:29, 15 май 2015
  Бегайййййййй Виж коментара
 • 3
  Xe
  Xephos
  7 -15
  17:29, 15 май 2015
  пфффффф тая само се заяжда като се наложи да те ня... Виж коментара
  • Ка
   кака
   6 -2
   16:04, 16 май 2015
   И кво толко ти се налага да те няма в часовете?! Малко ти е, че само ти се заяжда. Пикльо!
 • 4
  Xe
  Xephos
  1 0
  17:31, 15 май 2015
  Напускай училището звяр без тебе ще е много по добре
 • 5
  De
  denliqta
  7 -11
  20:19, 15 май 2015
  Та няма нищо в глъвътъ зимаитехия наградата Виж коментара
 • 6
  55
  55
  4 -8
  05:44, 16 май 2015
  Ако вие сте нейни ученици, не ви е научила на мног... Виж коментара
 • 7
  Ка
  кака
  5 -6
  16:07, 16 май 2015
  Тва мислех, че в СПТУ-то вече учат хора, а от коментарите виждам че са си пак същите говеда като едно време. Бегаййй!
 • 8
  12
  123
  7 -6
  16:34, 16 май 2015
  Ако тази учи някого как да живее...Тя самата не се е научила. А иначе - винаги е знаела как да избутва другите.

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини