15 °C

Учителят на годината Николина Атанасова всеки ден преживява приключение със своите ученици

Николина Атанасова получи специалната награда на Председателя на Синдиката на българските учители в XVIII Националния конкурс „Учител на годината 2015“ в направление приодо-математически науки.

Нина – както я наричат колегите ѝ - от 14 години е преподавател по биология, химия и екология и опазване на екосистемите в ПГСС „Васил Левски“. Но има натрупан 23 години стаж в системата на образованието.

Званието си тя получи след отсяване на общинско, областно и национално ниво, по предложение на организацията на СБУ. Атанасова разказа, че е била единствен учител по биология в това направление. Церемонията по връчване на наградите е била особено тържествена, в присъствието на премиер, вицепрезидент и представители на Министерството на образованието. „Работя със страст и любов, не се щадя и не съжалявам за това – казва г-жа Атанасова – Учителят учи своите ученици не само на наука, но той им показва как да живеят, да бъдат добри хора и ценни граждани за страната си.

Ако трябва да се опише с една дума стилът ѝ на преподаване, то тя е „разнообразен“. Тя е уверена, че всяко дете е надарено и няма глупави и неспособни, но за да бъдат открити способностите им е нужно да бъдат предложени разнообразни форми на преподаване и оценяване. Нейните ученици могат да изработват биологични модели дори от прежда и мъниста. Научени са да извличат и ползват разнообразна информация, често са поставяни в ситуация да решават казуси екипно и да презентират научен продукт.

За Николина Атанасова е важно учителят да бъде отговорен, справедлив, постоянен и истински и да бъде модел за това как трябва да се обича. „Любовта му трябва да бъде безусловна, прозорлива и прощаваща“ - казва тя.

Първата си награда получава като студентка – за преподавателските ѝ умения по химия. Още тогава, най-вероятно, е бил видим нейният учителски дух. След това е била отличавана много пъти за приноса си за утвърждаването на авторитета на училището и професията. Днес се гордее, че три нейни ученички не просто са поели по пътя на професията учител, а вече са изградени и авторитетни имена в общината – Иванка Милева, Златка Гарова и Яна Кошева. Още по-горда е от факта, че и техните деца са тръгнали по този път.

Като най – голям проблем на образованието тя определя бездушието. Не е вярно, че ако се влеят пари в образованието, то ще се оправи – категорична е Атанасова -Бездушието е проблем на цялото общество – на семейството, на учителите, на политиците. Материализмът е заместил всички духовни ценности. Според нея трябва да се направят такива промени, че да не се допускат бездушни хора в работата с подрастващото поколение.

„Да съм учител не е просто професия, нито просто начин да изкарвам хляба си. Всеки ден с моите ученици за мен е неповторимо приключение... Обръщам се към ръководителите на нацията ни: уважаеми държавници, подкрепете учителите, защото те са строителите на нашата България“.

След няколко дни Николина Атанасова ще изпрати поредния си клас абитуриенти. Около 90% от зрелостницте в ПГСС "Васил Левски" ще се явят на матура по биология. Още едно доказателство, едно признание, награда за нейния труд. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Pi
  pi4a_1431691429
  13 -24
  14:53, 15 май 2015
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 2
  Sh
  shefa_1431700812
  6 -12
  17:29, 15 май 2015
  Бегайййййййй Виж коментара
 • 3
  Xe
  Xephos
  7 -15
  17:29, 15 май 2015
  пфффффф тая само се заяжда като се наложи да те ня... Виж коментара
  • Ка
   кака
   6 -2
   16:04, 16 май 2015
   И кво толко ти се налага да те няма в часовете?! Малко ти е, че само ти се заяжда. Пикльо!
 • 4
  Xe
  Xephos
  1 0
  17:31, 15 май 2015
  Напускай училището звяр без тебе ще е много по добре
 • 5
  De
  denliqta
  7 -11
  20:19, 15 май 2015
  Та няма нищо в глъвътъ зимаитехия наградата Виж коментара
 • 6
  55
  55
  4 -8
  05:44, 16 май 2015
  Ако вие сте нейни ученици, не ви е научила на мног... Виж коментара
 • 7
  Ка
  кака
  5 -6
  16:07, 16 май 2015
  Тва мислех, че в СПТУ-то вече учат хора, а от коментарите виждам че са си пак същите говеда като едно време. Бегаййй!
 • 8
  12
  123
  7 -6
  16:34, 16 май 2015
  Ако тази учи някого как да живее...Тя самата не се е научила. А иначе - винаги е знаела как да избутва другите.

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
26 май 2020
Последни новини