21 °C

Учителят на годината Николина Атанасова всеки ден преживява приключение със своите ученици

Николина Атанасова получи специалната награда на Председателя на Синдиката на българските учители в XVIII Националния конкурс „Учител на годината 2015“ в направление приодо-математически науки.

Нина – както я наричат колегите ѝ - от 14 години е преподавател по биология, химия и екология и опазване на екосистемите в ПГСС „Васил Левски“. Но има натрупан 23 години стаж в системата на образованието.

Званието си тя получи след отсяване на общинско, областно и национално ниво, по предложение на организацията на СБУ. Атанасова разказа, че е била единствен учител по биология в това направление. Церемонията по връчване на наградите е била особено тържествена, в присъствието на премиер, вицепрезидент и представители на Министерството на образованието. „Работя със страст и любов, не се щадя и не съжалявам за това – казва г-жа Атанасова – Учителят учи своите ученици не само на наука, но той им показва как да живеят, да бъдат добри хора и ценни граждани за страната си.

Ако трябва да се опише с една дума стилът ѝ на преподаване, то тя е „разнообразен“. Тя е уверена, че всяко дете е надарено и няма глупави и неспособни, но за да бъдат открити способностите им е нужно да бъдат предложени разнообразни форми на преподаване и оценяване. Нейните ученици могат да изработват биологични модели дори от прежда и мъниста. Научени са да извличат и ползват разнообразна информация, често са поставяни в ситуация да решават казуси екипно и да презентират научен продукт.

За Николина Атанасова е важно учителят да бъде отговорен, справедлив, постоянен и истински и да бъде модел за това как трябва да се обича. „Любовта му трябва да бъде безусловна, прозорлива и прощаваща“ - казва тя.

Първата си награда получава като студентка – за преподавателските ѝ умения по химия. Още тогава, най-вероятно, е бил видим нейният учителски дух. След това е била отличавана много пъти за приноса си за утвърждаването на авторитета на училището и професията. Днес се гордее, че три нейни ученички не просто са поели по пътя на професията учител, а вече са изградени и авторитетни имена в общината – Иванка Милева, Златка Гарова и Яна Кошева. Още по-горда е от факта, че и техните деца са тръгнали по този път.

Като най – голям проблем на образованието тя определя бездушието. Не е вярно, че ако се влеят пари в образованието, то ще се оправи – категорична е Атанасова -Бездушието е проблем на цялото общество – на семейството, на учителите, на политиците. Материализмът е заместил всички духовни ценности. Според нея трябва да се направят такива промени, че да не се допускат бездушни хора в работата с подрастващото поколение.

„Да съм учител не е просто професия, нито просто начин да изкарвам хляба си. Всеки ден с моите ученици за мен е неповторимо приключение... Обръщам се към ръководителите на нацията ни: уважаеми държавници, подкрепете учителите, защото те са строителите на нашата България“.

След няколко дни Николина Атанасова ще изпрати поредния си клас абитуриенти. Около 90% от зрелостницте в ПГСС "Васил Левски" ще се явят на матура по биология. Още едно доказателство, едно признание, награда за нейния труд. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Pi
  pi4a_1431691429
  13 -24
  14:53, 15 май 2015
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 2
  Sh
  shefa_1431700812
  6 -12
  17:29, 15 май 2015
  Бегайййййййй Виж коментара
 • 3
  Xe
  Xephos
  7 -15
  17:29, 15 май 2015
  пфффффф тая само се заяжда като се наложи да те ня... Виж коментара
  • Ка
   кака
   6 -2
   16:04, 16 май 2015
   И кво толко ти се налага да те няма в часовете?! Малко ти е, че само ти се заяжда. Пикльо!
 • 4
  Xe
  Xephos
  1 0
  17:31, 15 май 2015
  Напускай училището звяр без тебе ще е много по добре
 • 5
  De
  denliqta
  7 -11
  20:19, 15 май 2015
  Та няма нищо в глъвътъ зимаитехия наградата Виж коментара
 • 6
  55
  55
  4 -8
  05:44, 16 май 2015
  Ако вие сте нейни ученици, не ви е научила на мног... Виж коментара
 • 7
  Ка
  кака
  5 -6
  16:07, 16 май 2015
  Тва мислех, че в СПТУ-то вече учат хора, а от коментарите виждам че са си пак същите говеда като едно време. Бегаййй!
 • 8
  12
  123
  7 -6
  16:34, 16 май 2015
  Ако тази учи някого как да живее...Тя самата не се е научила. А иначе - винаги е знаела как да избутва другите.

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини