До 10 000 лв. компенсации за жертви на престъпления

По-високи размери на компенсациите за жертвите от престъпления предлага правосъдното министерство. Поправки в Закона за подпомагане и финансова компенсация на пострадали от престъпления предвиждат, че максималният размер на обезщетенията трябва да е 10 000 лв. вместо досегашните 5000 лв. Премахва се и долната граница от 250 лв. на компенсацията.

Законопроектът предлага да се разшири и обхватът на престъпленията, за които се предвижда помощ от държавата. Наред с престъпленията тероризъм, умишлено убийство и умишлена тежка телесна повреда, при които за причинените вреди може да се търси подпомагане и компенсация, се добавят също така и средна телесна повреда и опит за убийство. За престъпленията блудство и изнасилване помощ и компенсации ще може да се търсят и без да е налице сегашното условие да „са настъпили тежки увреждания на здравето“ вследствие на престъплението.

Проектозаконът разширява кръга на лицата, които имат право на подпомагане при смърт на техен роднина в резултат на престъпление, като към децата, родителите, съпруга или лицето, с което починалият се е намирал във фактическо съжителство, се добавят и наследниците. Това ще даде право на подпомагане да получат внуците на починалия в случаите, когато той няма живи деца, а когато не е оставил нисходящи наследници и няма живи родители, такова право ще имат баба му, дядо му или възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри, в някои случаи и др. Финансовата компенсация се предоставя само за обезщетяване на имуществени вреди, причинени от престъплението, и само в случаите, когато престъплението е доказано с влязъл в сила акт. След изплащане на компенсацията държавата ще си търси изплатените пари от извършителя на престъплението или неговите наследници.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини