77 творби се бориха за наградите на литературния конкурс тази година

Двамата наградени първомайски ученици с журито

Големите награди за поезия и проза в конкурса „Димка Янчева“ тази година отпътуваха за село Стража, Търговищко и Казанлък, откъдето са победителките Силвия Митева при поетите и Ана-Мария Тенева за немерена реч.

В конкурса тази година се включиха 77 ученици от цялата страна. Имаше участници от село Стража- Търговище, Казанлък, Шумен, Варна, София, Петрич, Нова Загора, Пещера, Монтана, Бургас, Плевен, Пловдив, Мъглиж, Димитровград, Попово, Велико Търново както и участници от първомайските училища и общината.

Конкурсът е учреден през 2001 година, в памет на Димка Янчева- майка на учредителя Стефан Янчев. Стартира като конкурс само за поезия, но през 2006 година учредителят го разширява като включва и проза. От 2008 той се превръща в национален. Всяка година отчитането започва със стихотворението на Стефан Янчев „....Заедно завинаги”- великолепен химн на синовната обич, и мото на конкурса.

Победителите се излъчват от жури в състав: Стефан Янчев- учредител на конкурса; Самуил Панайотов- преподавател по БЕЛ и Красимира Славова- журналист и творец.

По стечение на обстоятелствата тази година награждаването съвпадна с професионалния празник на домакините – 11 май – Денят на библиотекаря. Едва десетина от авторите се събраха за връчването на наградите. Повечето от отличените деца не присъстваха, защото не са от Първомай. За патрона на конкурса Димка Янчева разказа Самуил Панайотов, който е работил с нея. Той подчерта отдаването ѝ на литературата, способността ѝ да запали в учениците любов към книгата и творчеството.

Г-н Панайотов призова учениците да търсят помощ от своите учители, за да се научат да пишат красиво. „Настоявайте да бъдат създадени литературни кръжоци – апелира той. Като пример беше даден литературния клуб от село Стража и големия брой предложени произведения, някои от които бяха отличени. И тримата от журито подчертаха ролята на учителите за развитието на творческите способности на учениците и необходимостта децата да се упражняват. За съжаление, в малката зала имаше само един учител – Жанета Стоянова.

 

Голямата награда „Димка Янчева“ тази година е в размр на 92 лв. За поезия Силвия Митева я завоюва със стихотворението си „Чар“, а за проза- Ана-Мария Тенева за есето си „Да се превърнеш в Лебед“.

 

Поощрителни награди в размер на 20 лв. бяха присъдени на: Ивет Димитрова от гр. Казанлък, Християн Трифонов от гр. Варна,Теодора Милчева- 6 години- с. Стража, общ. Търговище,- Нанси Борисова- 12 клас гр. Монтана, Станислава Стефанова 14 години, гр. Петрич, Кирил Димов- 10 години, гр. Казанлък. Двама първомайски ученици бяха поощрени за техните творби в проза - Таня Йорданова- 11а клас СОУ и Димчо Господинов- 11 клас ПГСС. За най- активен клас на България, награда получи един цял ІІІ клас от гр. Шумен .

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мо
    мохамед
    0 0
    20:42, 12 май 2015
    А дъртата скучубра със 77 опита да се отдели от фауната! Кирляковице верни ла са числата ма, астралопитек?
Последни новини