17 °C

77 творби се бориха за наградите на литературния конкурс тази година

Двамата наградени първомайски ученици с журито

Големите награди за поезия и проза в конкурса „Димка Янчева“ тази година отпътуваха за село Стража, Търговищко и Казанлък, откъдето са победителките Силвия Митева при поетите и Ана-Мария Тенева за немерена реч.

В конкурса тази година се включиха 77 ученици от цялата страна. Имаше участници от село Стража- Търговище, Казанлък, Шумен, Варна, София, Петрич, Нова Загора, Пещера, Монтана, Бургас, Плевен, Пловдив, Мъглиж, Димитровград, Попово, Велико Търново както и участници от първомайските училища и общината.

Конкурсът е учреден през 2001 година, в памет на Димка Янчева- майка на учредителя Стефан Янчев. Стартира като конкурс само за поезия, но през 2006 година учредителят го разширява като включва и проза. От 2008 той се превръща в национален. Всяка година отчитането започва със стихотворението на Стефан Янчев „....Заедно завинаги”- великолепен химн на синовната обич, и мото на конкурса.

Победителите се излъчват от жури в състав: Стефан Янчев- учредител на конкурса; Самуил Панайотов- преподавател по БЕЛ и Красимира Славова- журналист и творец.

По стечение на обстоятелствата тази година награждаването съвпадна с професионалния празник на домакините – 11 май – Денят на библиотекаря. Едва десетина от авторите се събраха за връчването на наградите. Повечето от отличените деца не присъстваха, защото не са от Първомай. За патрона на конкурса Димка Янчева разказа Самуил Панайотов, който е работил с нея. Той подчерта отдаването ѝ на литературата, способността ѝ да запали в учениците любов към книгата и творчеството.

Г-н Панайотов призова учениците да търсят помощ от своите учители, за да се научат да пишат красиво. „Настоявайте да бъдат създадени литературни кръжоци – апелира той. Като пример беше даден литературния клуб от село Стража и големия брой предложени произведения, някои от които бяха отличени. И тримата от журито подчертаха ролята на учителите за развитието на творческите способности на учениците и необходимостта децата да се упражняват. За съжаление, в малката зала имаше само един учител – Жанета Стоянова.

 

Голямата награда „Димка Янчева“ тази година е в размр на 92 лв. За поезия Силвия Митева я завоюва със стихотворението си „Чар“, а за проза- Ана-Мария Тенева за есето си „Да се превърнеш в Лебед“.

 

Поощрителни награди в размер на 20 лв. бяха присъдени на: Ивет Димитрова от гр. Казанлък, Християн Трифонов от гр. Варна,Теодора Милчева- 6 години- с. Стража, общ. Търговище,- Нанси Борисова- 12 клас гр. Монтана, Станислава Стефанова 14 години, гр. Петрич, Кирил Димов- 10 години, гр. Казанлък. Двама първомайски ученици бяха поощрени за техните творби в проза - Таня Йорданова- 11а клас СОУ и Димчо Господинов- 11 клас ПГСС. За най- активен клас на България, награда получи един цял ІІІ клас от гр. Шумен .

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Мо
  мохамед
  0 0
  20:42, 12 май 2015
  А дъртата скучубра със 77 опита да се отдели от фауната! Кирляковице верни ла са числата ма, астралопитек?

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстои ви спокоен ден, без много напрежение. Повечето от вас обаче са изпълнени с енергия за работа и може би ще се почувстват неудовлетворени. Вечерта ще имате възможност да си наваксате, но в съвсем различна насока. Очертава се събиране с приятели, което най-вероятно ще прерасне в незабравимо изживяване за вас.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете този ден на почивката и се опитайте да се разтоварите. Не мислете за работа или за други ангажиращи неща, а се заемете с приятни или пък полезни дейности. Не е изключено през деня да получите покана за вечеря, приемете я. Това би бил чудесен завършек на този ден.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се радвате на постигната цел, което ще ви обнадежди за бъдещето. Можете да имате нещата, към които се стремите, стига да сте упорити и последователни в действията си. Професионалното ви развитие, житейските и емоционални обвързвания правят деня ви неспокоен и това ви създава известен стрес.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мотивирани сте да продължите напред и следвайки намеренията си, ще печелите. Подгответе се за предстоящата си среща и помислете за възможните изходи от нея. Разчитайте предимно на себе си, близките ви също ще проявят съпричастност към делата ви. Вие на свой ред ги зарадвайте.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден е изпълнен с добро настроение и добри резултати в личен и професионален план. Ще останете удовлетворени от резултатите, които постигате, но ще е добре ако съчетаете усилията си с тези на човека до вас - така можете да сте сигурни, че успехът ви е сигурен. Отдавате прекалено голямо значение на нещо, което всъщност е незначително.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете открити за идеите, които ви застигат. Пътуванията ще бъдат предпочитани за мнозина. Споделете времето си с приятели и не се застоявайте дълго пред телевизора. Движението ще ви откъсне от проблемите и ще ви зареди с енергия. Открива ви се добра възможност да напреднете.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще бъде изпълнен със събития, ще се налага да действате бързо и адекватно. Гости от далече ще изненадат някои, но няма да сте раздразнителни, напротив. С удоволствие ще се погрижите да не им липсва нищо. В интимната сфера са възможни недоразумения. Храните надежди, които най-вероятно няма да се осъществят.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще подобрите душевното си равновесие, ако заложите на позитивни мисли, срещи с приятели, повече движение и слънце. Своевременно и ефективно ще намирате решение на проблемите си, ако включите в изпълнението им хора, имащи отношение към темата. Повишената ви чувствителност налага да сте премерени в думите и делата си, за да не задълбочите отношенията си в неблагоприятна посока.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Има събития, които ще възприемате по свой начин и това може да ви донесе разочарования. Дайте си ясна сметка дали амбициите ви биха могли да се осъществят в мащабите, които планирате. Поставяйте си реални цели и проявете постоянство при изпълнението им. Съвсем скоро ще стигнете до резултатите, но до тогава е нужна работа.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще бъде забързан, но ползотворен ден. Имате шанса да постигнете онова, което от доста време поглъща мислите и времето ви. Бъдете готови да реагирате адекватно във всеки един момент. Не пренебрегвайте семейството си. Опитайте се да се реванширате там, където сте длъжници.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Паричните проблеми не бива да ви разстройват. Финансовата криза, която е възможна бързо ще бъде преодоляна. Контактите с любимия човек могат да завършат с конфликт, за това бъдете внимателни с думите си.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден ви поставя на кръстопът, от който вие трябва да поемете по верния за вас път. Всяка една от възможностите, които ви се предлагат има своите положителни и отрицателни страни, затова изборът ви няма да е лесен. Вслушвайте се във вътрешния си глас и в това, което най-много искате да вършите. Не подценявайте и мнението на близките си.
25 май 2020
Последни новини