19 °C

77 творби се бориха за наградите на литературния конкурс тази година

Двамата наградени първомайски ученици с журито

Големите награди за поезия и проза в конкурса „Димка Янчева“ тази година отпътуваха за село Стража, Търговищко и Казанлък, откъдето са победителките Силвия Митева при поетите и Ана-Мария Тенева за немерена реч.

В конкурса тази година се включиха 77 ученици от цялата страна. Имаше участници от село Стража- Търговище, Казанлък, Шумен, Варна, София, Петрич, Нова Загора, Пещера, Монтана, Бургас, Плевен, Пловдив, Мъглиж, Димитровград, Попово, Велико Търново както и участници от първомайските училища и общината.

Конкурсът е учреден през 2001 година, в памет на Димка Янчева- майка на учредителя Стефан Янчев. Стартира като конкурс само за поезия, но през 2006 година учредителят го разширява като включва и проза. От 2008 той се превръща в национален. Всяка година отчитането започва със стихотворението на Стефан Янчев „....Заедно завинаги”- великолепен химн на синовната обич, и мото на конкурса.

Победителите се излъчват от жури в състав: Стефан Янчев- учредител на конкурса; Самуил Панайотов- преподавател по БЕЛ и Красимира Славова- журналист и творец.

По стечение на обстоятелствата тази година награждаването съвпадна с професионалния празник на домакините – 11 май – Денят на библиотекаря. Едва десетина от авторите се събраха за връчването на наградите. Повечето от отличените деца не присъстваха, защото не са от Първомай. За патрона на конкурса Димка Янчева разказа Самуил Панайотов, който е работил с нея. Той подчерта отдаването ѝ на литературата, способността ѝ да запали в учениците любов към книгата и творчеството.

Г-н Панайотов призова учениците да търсят помощ от своите учители, за да се научат да пишат красиво. „Настоявайте да бъдат създадени литературни кръжоци – апелира той. Като пример беше даден литературния клуб от село Стража и големия брой предложени произведения, някои от които бяха отличени. И тримата от журито подчертаха ролята на учителите за развитието на творческите способности на учениците и необходимостта децата да се упражняват. За съжаление, в малката зала имаше само един учител – Жанета Стоянова.

 

Голямата награда „Димка Янчева“ тази година е в размр на 92 лв. За поезия Силвия Митева я завоюва със стихотворението си „Чар“, а за проза- Ана-Мария Тенева за есето си „Да се превърнеш в Лебед“.

 

Поощрителни награди в размер на 20 лв. бяха присъдени на: Ивет Димитрова от гр. Казанлък, Християн Трифонов от гр. Варна,Теодора Милчева- 6 години- с. Стража, общ. Търговище,- Нанси Борисова- 12 клас гр. Монтана, Станислава Стефанова 14 години, гр. Петрич, Кирил Димов- 10 години, гр. Казанлък. Двама първомайски ученици бяха поощрени за техните творби в проза - Таня Йорданова- 11а клас СОУ и Димчо Господинов- 11 клас ПГСС. За най- активен клас на България, награда получи един цял ІІІ клас от гр. Шумен .

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Мо
  мохамед
  0 0
  20:42, 12 май 2015
  А дъртата скучубра със 77 опита да се отдели от фауната! Кирляковице верни ла са числата ма, астралопитек?

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Промените около вас могат да ви създадат напрежение и да станете по-малко решителни. Не се притеснявайте, с помощта на колеги и приятели бързо ще се справите с възникващите проблеми и ще продължите напред. Новости от интимен характер ще зарадват някои от вас. Финансови придобивки.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес сте в обичайното си енергично състояние и не пестите усилията си в нито една част от работата си. Стараете се всичко, с което се заемете да бъде свършено по най-добрия начин и наистина ще успеете да го постигнете. Имате интересни идеи относно нововъведенията на работното си място, но най-добре ще е да ги обсъдите подробно с хората, с които работите.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Анализирайки обстоятелствата около вас, ще откриете решение на проблемите си. Изискват се навременни действия, за да подобрите условията на работа и живот, както и отношенията си с партньора. Не чакайте друг да прояви активност, вместо вас. Вземете се в ръце и действайте.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Разпределете времето си така, че да ви стигне и за работата, която имате, и за общуване с близки хора. Ще получите ценна информация, които до голяма степен ще улеснят задачите ви и ще ви направи водещи в проекта ви, стига да не я пренебрегнете. Доверието ви е оценено и се връща многократно.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Радвате се на разбирателство навсякъде около вас днес, което ви дава възможност да изпълните намеренията, които имате без да ви пречат излишно. Съобразявате се с желанието на свой близък, въпреки че това не е влизало в плановете ви за днес. Опитайте се на си починете вечерта, ще се получи добре ако организирате нещо съвместно със свои приятели.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Без да стоите в нечия сянка ще покажете истинските си възможности днес. Успешно ще се включите в благотворителна акция и без да изтъквате заслугите си, ще работите в името на хуманността. Ако оцените това, което имате ще се чувствате щастливи. И е така, постиженията ви са безспорни, но предстои да извървите още.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
На работното място ще навлизат нови тенденции. Това ще ви накара да потърсите и нови източници на информация и пътищата за реализацията им. Посоката на мислите ви ще се пренесе и в личният ви живот и с нов подход ще създавате връзки, и ще влизате в обвързващи ви договорености. Събитията ще се развиват ускорено, но не се плашете. Имате достатъчно прозорлив поглед и ще съумеете да направите най-доброто, на което сте способни.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще научите факти, които ще променят отношението ви към колеги или делови партньори и това ще ви подтикне към самостоятелни действия. Старателно си вършете работата и не се взирайте в несъвършенствата на другите, за да не загубите от силата си. По-малко забележки и критики, от тях няма да станете по-доволни, напротив.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете предпазливи при контактите си с търговци и при каквото и да е боравене с пари. Вероятността днес да се опитат да ви измамят със значителна сума е доста голяма. Привлекателна за вас личност от противоположния пол откликва на опитите ви за сближаване. На верен път сте и съвсем скоро ще се радвате на пълен успех в тази насока.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хората, които споделят идеите ви ще реализирате поредния си проект, постигайки най-доброто до тук. Успехът ви ще се отрази на финансите и самочувствието, както и на взаимоотношенията ви с околния свят. Други ще се посветят на любими неща, в които влагат сърцето си.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще можете да свършите планираната си за днес работа. Нямате причини за притеснения и успешно ще се реализирате. Околните ще ви търсят за съвет и емоционална подкрепа. В личен план ще трябва да положите повече усилия, ако желаете да запазите интереса, на някой към вас.
04 авг 2020
Последни новини