17 °C

77 творби се бориха за наградите на литературния конкурс тази година

Двамата наградени първомайски ученици с журито

Големите награди за поезия и проза в конкурса „Димка Янчева“ тази година отпътуваха за село Стража, Търговищко и Казанлък, откъдето са победителките Силвия Митева при поетите и Ана-Мария Тенева за немерена реч.

В конкурса тази година се включиха 77 ученици от цялата страна. Имаше участници от село Стража- Търговище, Казанлък, Шумен, Варна, София, Петрич, Нова Загора, Пещера, Монтана, Бургас, Плевен, Пловдив, Мъглиж, Димитровград, Попово, Велико Търново както и участници от първомайските училища и общината.

Конкурсът е учреден през 2001 година, в памет на Димка Янчева- майка на учредителя Стефан Янчев. Стартира като конкурс само за поезия, но през 2006 година учредителят го разширява като включва и проза. От 2008 той се превръща в национален. Всяка година отчитането започва със стихотворението на Стефан Янчев „....Заедно завинаги”- великолепен химн на синовната обич, и мото на конкурса.

Победителите се излъчват от жури в състав: Стефан Янчев- учредител на конкурса; Самуил Панайотов- преподавател по БЕЛ и Красимира Славова- журналист и творец.

По стечение на обстоятелствата тази година награждаването съвпадна с професионалния празник на домакините – 11 май – Денят на библиотекаря. Едва десетина от авторите се събраха за връчването на наградите. Повечето от отличените деца не присъстваха, защото не са от Първомай. За патрона на конкурса Димка Янчева разказа Самуил Панайотов, който е работил с нея. Той подчерта отдаването ѝ на литературата, способността ѝ да запали в учениците любов към книгата и творчеството.

Г-н Панайотов призова учениците да търсят помощ от своите учители, за да се научат да пишат красиво. „Настоявайте да бъдат създадени литературни кръжоци – апелира той. Като пример беше даден литературния клуб от село Стража и големия брой предложени произведения, някои от които бяха отличени. И тримата от журито подчертаха ролята на учителите за развитието на творческите способности на учениците и необходимостта децата да се упражняват. За съжаление, в малката зала имаше само един учител – Жанета Стоянова.

 

Голямата награда „Димка Янчева“ тази година е в размр на 92 лв. За поезия Силвия Митева я завоюва със стихотворението си „Чар“, а за проза- Ана-Мария Тенева за есето си „Да се превърнеш в Лебед“.

 

Поощрителни награди в размер на 20 лв. бяха присъдени на: Ивет Димитрова от гр. Казанлък, Християн Трифонов от гр. Варна,Теодора Милчева- 6 години- с. Стража, общ. Търговище,- Нанси Борисова- 12 клас гр. Монтана, Станислава Стефанова 14 години, гр. Петрич, Кирил Димов- 10 години, гр. Казанлък. Двама първомайски ученици бяха поощрени за техните творби в проза - Таня Йорданова- 11а клас СОУ и Димчо Господинов- 11 клас ПГСС. За най- активен клас на България, награда получи един цял ІІІ клас от гр. Шумен .

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Мо
  мохамед
  0 0
  20:42, 12 май 2015
  А дъртата скучубра със 77 опита да се отдели от фауната! Кирляковице верни ла са числата ма, астралопитек?

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
24 окт 2020
Последни новини