ЕВН поиска от НЕК по-евтин ток за бита

Токът, който НЕК продава на енергото за населението от 1 юли, трябва да бъде по-евтин от този за фирмите. Това е едно от предложенията, които компанията ЕВН е внесла в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), стана ясно вчера на среща на ръководството с журналисти. Мотивът е, че и в момента тарифите за стопанските потребители са по-високи от тези за бита. Сега НЕК продава на енергото тока по 125,32 лв. за мегаватчас, без значение на кого ще бъде доставен. Кръстосаното субсидиране става при доставката до крайния потребител по силата на действащите тарифи, утвърдени от регулатора.

 Идеята на ЕВН е НЕК да предоставя енергията за фирмите по 158,20 лв./мвтч, а за населението - по 111,33 лв./мвтч. И в двата случая държавната електрокомпания ще получи 693 млн. лв. за една година. Сумата за НЕК обаче ще намалее, ако се въведат отделни цени за бита и за фирмите, а голяма част от стопанските потребители - над 25%, излязоха на свободния пазар.

В края на март ЕВН внесе в КЕВР предложение за повишаване на крайните цени на тока за бита средно с 8,5%, а за бизнеса - със 7,5%. „Нашата цел е да има прозрачност в цените“, коментира Гочо Чемширов от управителния съвет на „ЕВН България Разпределение“. От ЕВН вчера разкриха шокиращ факт: през последните 10 г. цената на тока за бита у нас е скочила с 61,8% при 37,8% ръст на инфлацията.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    _1
    _1431417118
    1 0
    10:56, 12 май 2015
    Измамници жалки а кои 6те махне крадливите им техници от работа,които са заклцили таблата и незаконно сварзват крадците на ток кам бедните инвалиди които нямат пари да ядат камо ли да пла6тат по 280 лв ток и са в комбина с тях.
Последни новини