Хампарцумян: Кредитите сега са по-ниски от преди кризата през 2008 г.

Хората трябва да са уверени в бъдещия си доход преди да вземат кредит, заяви банкерът Левон Хампарцумян в ефира на Нова телевизия. Той коментира темата относно отрицателната депозитност след като миналата седмица се появи информация, че в някои банки съществува това явление.

От думите му стана ясно, че не може човек да живее само от депозити. "Смисълът на депозита е да бъде използван за нещо, което да донесе богатство", каза Хампарцумян и поясни, че отрицателният депозит го има и в други държави.

"Разумно управляваната банка трябва да се грижи първо за депозитите си, а след това за кредитите си", подчерта председателят на УС на една големите банки у нас.

За да подкрепи тезата си той направи препратка към казуса КТБ и заяви, че хората са изпитали на собствения си гръб, че много високите лихви не винаги са доказателство за добро здраве.

По думите муq КТБ донякъде изкривявала пазара с високите лихвени нива. Събитията покрай фалиралата банка са се отразили върху останалите банки. "Когато на пазара има подобни събития на несъстоятелност се наблюдава бягство на хората към по-качествените услуги. Другите банки получиха предимство от този казус", стана ясно от думите на Хампарцумян.

Колкото по-добре се развива икономиката, има по-голяма възможност за потребление и вземане на кредит. "В момента нивата на лихвените кредити са по-ниски от нивата преди кризата през 2008  г.", поясни той.

Относно фалита на КТБ Хампарцумян коментира, че е важно регулацията да бъде направена така, че да бъдат предотвратени нови случаи. Той е на мнение, че институциите в момента са по-предпазливи. Те са в състояние "парен каша духа", Според него е важно да се избере почтен нов управител на БНБ.

Банкерът изтъкна, че България трябва да си постави национална цел влизане в Еврозоната и изтъкна, че влизането в банковия съюз ще ни донесе още един чифт очи, които да наблюдават ситуацията. За финал той уточни, че след кризата през 2008 г. целият финансов сектор в света има нови, по-консервативни регулации.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини