Трима са издигнатите за лидер на АБВ

Трима души са издигнати за участие в битката за лидер на АБВ, насрочена за 25 април, като сред тях очаквано е и председателят в оставка Георги Първанов.

Освен Първанов номинации са получили председателят на общинската организация на партията в Русе Стелиян Стефанов и областният управителна на Пазарджик Трендафил Величков. Това съобщи зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред БНТ, след като днес изтече крайният срок да издигане на кандидатите.

Петков изтъкна, че двама от кандидатите са на възраст до 40 години. "Това е знак за перспектива. Това е знак за бъдеще на политическа партия АБВ. Трябва да имаш сърце да влезеш една такава битка", каза той.

На конгреса на АБВ на 25 април ще се проведе вътрешнопартийно гласуване за председател на формацията. Членовете на АБВ от цялата страна ще могат да гласуват и по електронен път, като според правилата на формацията те ще могат да изберат дали да участват във вота електронно, или да отидат до урната. В случай на дублиране на двата варианта за гласуване, ще се счита за действителен традиционният (с бюлетина), а електронният ще бъде анулиран. 

От пресцентъра на АБВ изтъкват, че електронното гласуване, заедно с прекия избор на лидер от членовете на партията, а не само от делегати, ще бъде приложено като практика за вътрешнопартийни избори за първи път в България. 

До избора на нов лидер се стигна, след като председателят на АБВ Георги Първанов подаде оставка, в края на февруари, когато депутатите от партията гласуваха в подкрепа на ратификацията на договора за тегленето на 8 млрд. евро дълг.

Дни по-рано той бе готов да се хване на бас, че депутатите му ще гласуват против, а след като решението за дълга мина в Народното събрание, Първанов обяви, че е въпрос на достойнство да подаде оставка. Малко след като тя бе факт, не закъсня и номинирането му за лидер на партията.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини