Започва промяна на учебниците

Министърът на образованието Тодор Танев обяви, че ще има промяна в учебниците, тъй като много от тях не са актуални и в тях има грешки.
"В учебниците, които сега се използват, има проблеми и грешки и с тяхната промяна сме се забавили с десетилетия. Електронни или хартиени, учебниците трябва да бъдат променени. Ще започнем с учебниците от първи до четвърти клас, които не са толкова обемни", посочи министърът.

До две седмици той ще обяви кои учебници първо ще бъдат обновени.

Тодор Танев коментира пред журналисти, че хартиените учебници на този етап няма да отпаднат, макар и да се върви към електронно съдържание, съобщи БТА.

През януари родители във Варна поставиха ултиматум за незабавна смяна на учебниците до 7 клас. Тогава просветният министър обеща нови учебници, но след като има закон.

Миналата година историци също негодуваха заради изопачаване на факти в учебниците по предметите „Човек и общество“ и „История и цивилизация“ в училище, сред които, че Васил Левски е арестуван от полиция.

Тогавашният просветен министър проф. Анелия Клисарова обеща грешките в учебниците да бъдат поправени. Тя дори лансира идеята само по един учебник да се преподава на децата от 1 до 7 клас. Тази идея обаче не бе одобрена от проф. Тодор Танев.

Редица предходни просветни министри също имаха идеи за пренаписването на учебниците, но това така и не се случи.

Електронизация на образованието

Министерството на образованието и науката (МОН) вече има План за развитие на информационните технологии, който ще бъде поместен на страницата на министерството.
Проектът на плана за достъп до Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ) е подготвен в края на миналата седмица и е обсъден от политическия кабинет на МОН. Планът е за 135 милиона лева.

Валери Борисов, зам.-министър на транспорта информационните технологии и съобщенията, заяви, че МТИТС работи заедно с МОН по плана за развитие на информационните технологии.

"Ще осигурим достъп до широколентов интернет за 29 слабонаселени места с общо 58 училища. България е сред първите десет държави по достъп до широколентов интернет в големите градове. Не можем да оставим обаче хората в по-малките градове и в селата без бърз достъп до световната мрежа", коментира Борисов.

МТИТС работи и за свързване на училищните инспекторати и университетите с ЕЕСМ.

През тази година в мрежата ще бъдат свързани университетите в седем града - София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Шумен, Велико Търново и Плевен, а през следващите три години ще бъдат включени всички институции от сферата на образованието в една мрежа.

По повод публикации, че има политически уволнения в МОН, Танев заяви, че към момента е насрочена проверка от ДАНС и прокуратурата в някои дирекции и центрове към министерството, сред които Център за развитие на човешките ресурси и Дружество "Ученически отдих", съобщи БГНЕС.




Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини