Американски боен кораб влезе в Черно море

Американският боен кораб "Джейсън Денхъм" влезе в Черно море, гласи съобщение на 6-ти американски флот, цитирано от БГНЕС.

"Присъствието на кораба в Черно море цели да демонстрира готовността на САЩ за взаимодействие със съюзниците по гарантиране сигурността и боеготовността, а също за укрепване на мира и сигурността на съюзниците на НАТО в региона", подчертава се в съобщението.

По време на престоя си в Черно море корабът ще изпълнява спомагателни задачи в рамките на ученията "Атлантическа решитеност" /Atlantic Resolve/, казва се още в съобщението. Корабът е въоръжен с управляеми ракети.

Според военно-дипломатически източник корабът ще остане в Черно море до 14 април.

Бойният кораб е пуснат на вода през 2010 г., той е въоръжен с две пускови установки "Ийджис", които могат да носят до 56 крилати ракети "Томахоук". На борда на кораба и има и два вертолета "Сий Хоук". Екипажът му е 380 души.

Заради украинската криза командването на НАТО взе решение да активизира морската военна дейност край бреговете на Русия. През март в Черно море влезе отряд от 6 американски кораба, които участваха в съвместни учения и артилерийски стрелби с ВМС на Турция и Румъния.
Припомняме, че през миналия месец бойна група от шест кораба на НАТО проведе учения в Черно море - с турски, български и румънски плавателни съдове.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини