Над 24 хил. са евакуирани на Филипините заради наближаващ тайфун

Около 24 000 души са евакуирани на Филипините в очакване на тайфуна Майсак, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Очаква се стихията да се стовари върху североизточните брегове на островите, които празнуват католическия Великден.

"Организираме преместването на хората далеч от крайбрежните селища", заяви високопоставен представител на гражданската защита. Около 24 000 души ще бъдат евакуирани в провинция Аурора, където тайфунът ще удари утре. Майсак загуби малко от силата си, но проливните дъждове, наводненията и свличането на земни маси все още са реални опасности. Ветровете достигат максимална скорост 160 километра в час. Майсак се намира на 225 километра североизточно от град Вирак в провинция Катандуанес.

Тайфунът Майсак идва от Тихия океан. Очаква се той да загуби част от силата си, докато пресича главният остров Лузон утре. Метеорологът Алказар Аурелио очаква вълни, достигащи 2-метрова височина, съобщава АФП.

Най-малко петима души загинаха, а хиляди останаха без подслон след преминаването на тайфуна през региона на Микронезия в западната част на Тихия океан.

Милиони филипинци заминаха на почивка, включително на популярните места за каране на сърф в северната част на страната, или се върнаха по родните си места, за да отпразнуват католическия Великден. Празникът е много разпространен в страната, където католиците са мнозинство.

Филипините все още не са се отърсили от шока от супертайфуна Хайян - 7350 души загинаха или бяха обявени за изчезнали през ноември 2013 година.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини