Сложиха "Сребърна" под карантина

Резерватът "Сребърна" е под карантина. Наложени са спешни мерки и ограничения в района заради птичия грип, който натръшка къдроглавите пеликани.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на агенцията по безопасност на храните за определяне на 3-километрова предпазна и 10-километрова наблюдавана зона.

В предпазната зона се включват териториите на резервата, село Сребърна и община Силистра. В 10-километровата наблюдавана зона около огнището се обхващат селата Ветрен, Айдемир и Полковник Ламбриново от община Силистра и гр. Ситово и селата Попина и Поляна от община Ситово, област Силистра.

В предпазната зона попада една ферма за бройлери, която към момента е празна. Всички останали птицевъдни обекти в двете зони са от тип „заден двор“ и птиците в тях се отглеждат единствено за лична консумация.

21 пеликана бяха открити мъртви в "Сребърна", като 2 от тях бяха изследвани и в международна лаборатория. Резултатите показаха, че птиците са били покосени от инфлуенца H5N1, известна като птичи грип.

Източник: http://www.novinar.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини