Изключителна допинг драма в българските щанги

 Нов допингскандал гръмна в българските щанги. Абсолютно всички национали са дали положителни проби за забранения препарат станозолол. Става въпрос за 9 мъже и 3 жени. Българската федерация по щанги (БФЩ) е уведомена днес сутринта от Международната централа, че тестовете са показали наличието на въпросния забранен препарат.

Само преди няколко дни от нашата федерация съобщиха, че внезапно са били проверени в столичния комплекс "Диана" от пратеници на Световната антидопингова агенция (ВАДА) и са единствени за тази година.

Положителните проби означава, че нашият отбор няма как да участва на европейското първенство в Грузия, което започва на 11 април. Ще има и 4-годишно наказание за всички състезания.

Пробите са от внезапния тест, който бе направен преди две седмици, съобщава официалният сайт на БФ вдигане щанги. Веществото, което е открито като налично в организмите на спортистите е станозолол, става ясно от известието, което днес е пратено от лабораторията в Кьолн до българската федерация.

11-те щангисти се подготвяха в залата в Дианабад за предстоящото след 3 седмици в Тбилиси Европейско първенство. На практика това е целият ни национален отбор мъже и жени, с изключение на Александър Димитров. Той просто не е бил проверен, тъй като по време на внезапния тест е бил на състезание на клубния си отбор в Германия. Всички останали обвинени в употреба на забранени медикаменти щангисти са от няколко месеца на подготовка в залата в Дианабад.

Имената на 11-те щангисти, в чийто проби е установено наличието на станозолол: 

МЪЖЕ: Асен Мурадов и Ферди Назиф(кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев(62 кг), Деян Минчев(69 кг), Демир Демирев(77 кг) и Иван Марков(85 кг). ЖЕНИ: Надежда Мей(48 кг), Мая Иванова(53 кг) и Милка Манева(63 кг).

Старши треньорът на националните отбори Иван Иванов няма никакво обяснение как този препарат се е озовал в пробите на българските щангисти.

"Станозололът е архаичен в щангите, вече никой не го употребява, просто съм като шокиран… Единственото ми обяснение да е попаднал в спортистите чрез хранителните добавки, които употребяваме за възстановяване и на които изискваме гаранция за състава. Дали обаче не е налице злоупотреба", коментира той.

"Българските национали по щанги използват добавки от две фирми – полска и българска. Българската прави доставките си към отбора вече близо три години, докато полската е използвана от година. За този период сме тествани няколко пъти, включително и за Олимпиадата в Лондон, където с двама щангисти имахме две пети места", обясни Иванов.

Според него единственото ново, което отскоро използват като подсилка и за възстановяване след тежките тренировки националите ни са аминокиселини, доставяни от същата полска фирма. "И при тях обаче няма изписан "станозолол" на опаковката", твърди треньорът.

Поради тази причина е стартирано вътрешно разследване, като треньорът и щангистите се надяват тестовете на хранителните добавки да докажат нерегламентирано и неупоменато в сертификатите наличие на въпросния "станозолол". Това е единственият начин да се потърси някаква оправдание за наличието на препарата в пробите на щангистите и върху това да се базира евентуално обжалване на наказанията.

Станозололът, често продаван на таблетки под името Винстрол или на ампули като Винстрол Депо, е синтетичен анаболен стероид производен на дихидротестостерон. Той отдавна е в забранената листа и спортистите избягват да го употребяват, тъй като съвременните тестове го улавят 6 месеца след ползването му.

Станзололът е обект на употреба без медицински контрол в бодибилдинга и фитнеса поради бързото натрупване на мускулна маса и сила, комбинирано с едновременно намаляване на телесна мазнина. Това е причина за неговото наличие в част от хранителните добавки, често в количество по-голямо от упоменатото.

Използва се от бодибилдърите за загуба на телесни мазнини комбинирана със запазване на чистата мускулна маса. Често се употребява в цикли за релеф, макар и да не е доказано красноречиво да има специални свойства за горене на мазнини.

Станозололът стана известен покрай случая Бен Джонсън и отнетия му световен рекорд на 100 метра през 1987 г. 

"Нов голям удар по българската щанга", заяви олимпийският шампион от Сеул 1988 г. Борислав Гидиков, който в момента е генерален секретар на Българската федерация.

Това е втори подобен случай, в който е замесен целият национален отбор. Два месеца преди олимпиадата в Пекин всички водещи български щангисти бяха спрени от участие за 4 години след внезапен тест. 

Според разпоредбите на Международната щанги федерация(IWF)употребата на допинг води до 4-годишно наказание на състезателя, 2-годишно за треньора и едногодишно за мениджъра. Отделно парично наказание грози нашата федерация, която при повече от 4 уличени ще трябва да плати солидна глоба за да си възстанови лиценза.

 
Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини