Купувачите на БТК – френски нигерийци с бизнес в Русия. Преглед на печата

„24 часа": LIC33 били нигерийци с френски имена и бизнес в Русия

Само синдиците в КТБ и Комисията за конкуренция можели да отменят скандалната сделка на Цветан Василев. Атанас Бостанджиев, който бе позорно изгонен от ВТБ движел продажбата

Цветан Василев по спешност е сформирал "групата инвеститори от Европейския съюз", която започна да пазарува от сряда вечер освен мажоритарния дял в мобилния оператор "Виваком" и "други водещи компании" в България.

“Цветан Василев и тази странна инвеститорска група LIC33 са нигерийци с френски имена", пошегува се висш служител на БТК. Всичко, което се случило в последните часове, силно напомняло онези имейли от нигерийски адреси, които ти съобщават, че печелиш 10 млн. долара, но всъщност целта е да те оберат.

Единственото, което свързва чужденците - белгиец, англичанин, двама французи и украинец, е, че в някакъв период от време са имали бизнес в Русия.

Историята около групата европейски инвеститори, нарекла себе си LIC33, съдържа елементи на криминална и комедийна сага.

„Труд": Отхвърлен от СУ стана докторант по право в Кембрийдж

Златин Златев е най-новото българско попълнение като докторант по гражданско право на Кеймбридж от тази година. Успех, който постига, след като Софийският университет го къса три пъти на изпита за докторант. Преди да стигне до Кеймбридж, Златин, който има диплома за магистър от СУ, е посъветван да получи такава от по-престижно място, за да има достъп до залите на вуза. И той завършва магистратура в Quееn Mery Universiti of London (вузът е трети по рейтинг). Отличник е на випуска, а дипломната му работа е с най-висок успех за последните 10 г. за университета.

Българинът, който завършва СУ през 2005 г. и работи у нас като юрист, иска да учи докторантура в Алма матер. Но през 2008, 2009 и 2011 г. го късат. Последният път подава жалба. „В отговор, проф. Иван Русчев ми обясни, че съм се представил много зле на писмената работа, но и като цяло нивото ми на интелигентност не е на нивото на СУ ", разказа Златев пред „Труд".

„Стандарт": Мистериозен инвеститор хвърли око на БТК

Има ли нов акционер в БТК? Това се пита българската общественост след редица противоречиви твърдения, които се тиражират от сряда вечерта. Първо БТА съобщи, че групата LIC33, обединяваща инвеститори от ЕС, специализирани по операции на нововъзникващите пазари, ще придобие мажоритарния дял във "Виваком" и други водещи компании в България. Предишният собственик продал активите си срещу ангажимента на LIC33 да рефинансира всички дългове към различни банки. Първоначалната оценка на консолидираните задължения, които ще се рефинансират, е за 900 млн. евро, гласи официалното съобщение. Досега акционери във "Виваком" бяха избягалият в Сърбия банкер Цветан Василев (с 43%), лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - VTB Capital (33%) и кредитори на компанията.

„Монитор": Президентът предлага референдум с местния вот

Президентът ще инициира национален референдум за изборното законодателство заедно с местните избори. Това стана ясно от изявление на държавния глава Росен Плевнелиев пред депутатите. По закон президентът има право да поиска допитване, но парламентът взема окончателното решение за провеждането му.

„Сега": БТК, "Дунарит" и ТВ 7 може да имат нов общ собственик

БТК е на път отново да смени собственика си. В сряда вечерта излезе съобщение от името на LIC33, че "група инвеститори от Европейския съюз купуват мажоритарния дял във "Виваком" (търговското наименование на БТК). Вчера пък стана ясно, че идния вторник LIC33 ще даде нарочна пресконференция, за да обяви намеренията си за придобиване и на други компании в България. Вероятно става дума за "Дунарит", "Авионамс" - бившия военен завод "Терем" за ремонт на авиотехника, ТВ7 и др.

„Дума": Плевнелиев лъже, че има съгласие за референдум

Да се проведе национално допитване заедно с местния вот за въвеждане на задължително гласуване, предложи вчера в изявление пред парламента президентът Росен Плевнелиев, който обяви, че по този въпрос бил постигнат национален консенсус. По-късно стана ясно обаче, че държавният глава разполага със съгласието единствено на ГЕРБ и четири партии от Реформаторския блок.

Около половин час Плевнелиев разказва за своите виждания за развитието на България през 2015 г. Той очерта категоричната ориентация на България към НАТО и настоя за по-ниски цени на газа. Плевнелиев директно лобира за туристическата индустрия и поиска промени в Закона за туризма, либерализация в сектора "Енергетика" и отново повтори тезата за ползите от санирането.

„Капитал дейли ": България изтегли ударно 3.1 млрд. евро външен дълг

България изтегли наведнъж 3.1 млрд. евро от международните финансови пазари, с което постави рекорд в историята си като емитент, изненада инвеститорите и почти изпълни лимита си за набиране на външен дълг за годината. Заемът бе изтеглен на три транша, с падежи след 7, 12 и 20 години, при доходност съответно 2.17%, 2.73% и 3.26%, по предварителни данни към 17:30 ч. в четвъртък. Финансисти определиха резултата като успешен за България, но не крият изненадата си от това, че правителството не изпълни първоначалните си намерения да вземе заемите на два пъти през годината. Според тях, ако дългът беше взет чрез стандартизирани емисии обем от по 1.5 - 2 млрд. евро през пролетта и есента, можеше да се постигнат и още по-изгодни условия. Факторите за успеха на емисиите сега са няколко - лихвите по света са рекордно ниски и има жажда за риск и за по-доходни инструменти, както и високата ликвидност у инвеститорите заради политиката на централните банки. Новият дълг ще се използва за рефинансиране на стари задължения и за покриване на бюджетен дефицит. До края на деня от Министерството на финансите отказваха всякакъв коментар и обещаха такъв, след като приключи цялата процедура.

„Преса": Безпрецедентно: ВСС отказа дисциплинарка срещу Янева за „Червей"

Безпрецедентно ВСС отказа да образува дисциплинарно дело срещу Владимира Янева по скандала „Червей", научи правният сайт "Де факто".

То бе поискано от правосъдния министър Христо Иванов, който настоя за уволнението на съдийката заради нарушенията с издаването на разрешителни за СРС по разработката за цели 300 дни при разрешени от закона максимум 180. Решението е взето със 7 гласа "за", 7 "против" и 4 "въздържал се". Сред гласувалите "за" е шефът на ВКС Лозан Панов. Сотир Цацаров си беше тръгнал.

В последните десетина години не е случвало съветът да откаже да образува дисциплинарно дело.

По неофициална информация мнозинството във ВСС се е позовало на факта, че става дума за нарушения, които са предмет на наказателно производство.

„Новинар": 5 на сто по-високи вноски ще плаща държавата за деца и пенсионери

Държавата ще заплаща по-високи здравни вноски на непълнолетни, пенсионери и войници. От догодина сумата ще започне да нараства с 5%, докато достигне минималния осигурителен доход. В момента държавата плаща вноска върху половината от този доход.

Това се предвижда в измененията в Закона за здравното осигуряване. Те бяха приети на първо четене от Народното събрание.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини