Тайните, за които хакерите не искат да научаваме

С навлизането на мобилните устройства и услуги много повече потребители започнаха да използват интернет за разлика от миналото. Това обаче разшири обсега на действие на кибер престъпниците, които днес имат много повече опции за достъп до потребителски лични данни. 

Не е тайна, че хакерството изглежда в известен смисъл привлекателно за широката публика и единствено хората, които са пострадали непосредствено от кибер атака не мислят така. 

Много потребители обаче се увличат от възможностите за неоторизиран достъп или контрол на компютърни системи и се опитват по всякакъв начин да научат повече за способите използвани от хакерите. 

Те обаче крият ревниво тайните си, защото знаят, че по този начин потребителите ще станат по-внимателни и ще направят достъпа до личните им данни по труден. Затова от Net Security ни разкриват 4 тайни, които хакерите не искат да научавате, и за които може да искате да знаете. 

1. WEP криптирането е безполезна защита на вашата безжична мрежа. WEP може да бъде ‘пропукано‘ в рамките на минути и осигурява на потребителите само фалшиво чувство за сигурност.

Дори един посредствен хакер може да се справи за няколко минути с Wired Equivalent Privacy (WEP)  протокола за криптиране, което го прави безполезен механизъм за защита. Много хора са настроили своите безжични рутери преди години и никога повече не си правят труда да променят своето криптиране от WEP до по-новата и по-силна WPA2 сигурност. 

2. Използването на MAC филтър за защита на безжичните рутери, също е безполезен и неефективен начин за защита, който лесно може да бъде преодолян.

Всяка част от IP-базирания хардуер, независимо дали това е компютър, игрова система, принтер и така нататък, имат уникално трудно кодиран MAC адрес. Много рутери ви позволяват да разрешите или да забраните достъпа до мрежата на базата на MAC адреса на устройството. Това звучи добре, но проблемът е, че хакерите могат да използват фалшив MAC адрес, който съвпада с одобрения. Всичко, от което хакерите имат нужда е програма за подслушване на безжичния трафик за да видят кои MAC адреси преминават през мрежата. 

3. Изключването на функцията за дистанционна администрация на вашия безжичен рутер може да бъде много ефективна мярка за предотвратяване на хакерските атаки.

Много безжични рутери имат настройка, която ви позволява да управлявате рутера чрез безжична връзка. Това означава, че можете да получите достъп до всички настройки на рутера си без да се налага да бъдете на компютъра, който е включен към рутера чрез Ethernet кабел. Въпреки, че това е удобно, предлага на хакерите лесен начин да стигнат до вашите настройки за сигурност и да ги сменят. Много потребители никога не променят паролите, които са подразбиране и това прави нещата още по-лесни за хакерите. 

4. Ако използвате публични точки за достъп сте лесна мишена.

Хакерите могат да използват инструменти като Firesheep и AirJack, за да се внедряват в разговорите на потребителите. След като те успешно са се вмъкнали в линията на комуникация, те могат да събират пароли за профилите ви, да прочетат вашата електронна поща и още много пакости. Ето защо е разумно да ползват VPN услуги за защита на трафика ви, когато използвате Wi-Fi мрежи. 

Източник: digital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини