Покрай успехите на бадминтона, дойде предложение за изграждане на спортна зала

Станимир Илиев

Станимир Илиев направи предложение на общинските съветници за изграждане на спортна зала в Първомай. Той е представител на варненска строителна фирма, която се занимава с такива съоръжения – от проектирането, през намирането на финанси до завършения вид.

Впечатлен бях – каза Илиев – от това, че имате толкова успешен клуб по бадминтон, а няма зала, в която децата да тренират. Той е член на управителния съвет на федерацията по бадминтон, заедно с кмета на Първомай Ангел Папазов. По молба на председателя на федерацията Пюзант Касабян фирмата на Илиев е разработила идеен проект как може да бъде застроено мястото на разрушената сграда на детска градина „8 март“. Тяхното предложение е за функционална сграда за тренировки и срещи по бадминтон, баскетбол, волейбол и хандбал. Мястото не позволява да бъде пълноценно игрище за футзал, но за приятелски срещи и турнири може да се полза и за това. Седящите места са 420, 160 от които ще са на първо ниво. Спазени са всички нормативи за обслужващи помещения. Сградата ще бъде с вход към линията. Теренът е предвиден за такова съоръжение. Има достатъчно парко места. Конструкцията, която предлага фирмата е хибридна, лека и бърза за изпълнение. Фоайето е в южната част, за да предпазва залата от нагряване през лятото. Предложението е за модерна сграда, отговаряща на тенденциите в този вид строителство, които тепърва навлизат. Ако поемат ангажимент тази сграда да бъде построена, тя ще струва между 4 и 5 млн. лева, които фирмата се наема да осигури чрез европейски програми и републиканския бюджет по линия на МРРБ, които ще обезпечат дори и проектирането. Срокът за изграждането на спортната зала би могъл да е около 6 месеца.

Общинските съветници въодушевено приеха идеята за изграждане на това съоръжение, но тя все още не е поставена на дневен ред. Предстои първо да се търси програма за финансиране, а междувременно проектът трябва да бъде изготвен. Очаква се през лятото да бъдат отворени подходящи европейски програми за финансиране на такова строителство.

Идеен проект за спортна зала
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини