18 °C

Уловиха праисторическа акула в Австралия

В Австралия рибари уловиха ужасяваща праисторическа акула във водите край югоизточния бряг на държавата-континент.
Създанието е наречено "мантиева акула" и е причина за митовете за морски чудовища.
Смята се, че произхожда още преди 95 млн. години и е един от двата запазили се вида, датиращи от този период. През цялото си съществуване рибата не е променила външния си вид.

Тялото на акулата е змиевидно и е дълго 2 метра. Има 300 зъба на 25 реда и дълга челюст, което означава, че може да погълне плячката си цяла. За сравнение голямата бяла акула има 50 зъба, пише "Уошингтън поуст".

Акулата е уловена на дълбочина едва 700 метра - доста необичайно, тъй като този вид рядко живее на дълбочина над 1000 метра.

Капитан Дейвид Гилът, който е уловил мантиевата акула, заяви: "От 30 години съм в морето и никога преди не бях виждал подобна акула. Главата ѝ като от филм на ужасите. Страшна гледка беше. Беше доста страшно всъщност".

"Много страшно създание. Не е от тези, които можеш да покажеш на децата си преди да заспят", разказва друг член на екипажа, уловил акулата.

Плащоносните акули са открити за пръв път от германския ихтиолог Лудвиг Додерлайн по време на посещението му в Япония през 1879 – 1881 г. Рибата се среща на дълбочина 600 – 1000 метра в тропическите и умерените води на Атлантическия и Тихия океан.

Основната ѝ храна са калмарите. За човека "живият фосил" не представлява опасност. Акулата е живораждаща и бременността ѝ продължава 3,5 години.

Източник: http://www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини