Приеха стратегията за съдебна реформа преди доклада на ЕК

Парламентът прие стратегията за съдебна реформа. БСП и ДПС също я подкрепиха, макар да имат критики. Членове на ВСС видяха опит за персонални промени.
Актуализираната стратегия (какво предвижда тя четете по-долу - б.р.), която се пише от 2010 г. при общо 5 правителства, беше представена пред депутатите от правосъдния министър Христо Иванов.

Той заяви, че обсъждането й трябва да се приема като "сигнал към Брюксел, че е национален приоритет" преди поредния мониторингов доклад на ЕК.

От БСП и ДПС не одобриха някои точки от стратегията - главно преструктурирането на Висшия съдебен съвет на две професионални колегии – съдийска и прокурорска, както и превръщането му в непостоянен орган, но въпреки това гласуваха "за".

Така стратегията беше приета почти единодушно от общо 173 депутати (от ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ, БСП и ДПС), само 4 бяха против ("Атака"), а 18 се въздържаха (от БДЦ и независими).

Дебатите

Правосъдният министър заяви, че трябва да посрещнем този "отрезвяващ и негативен" доклад на ЕК не отново сочейки с пръст един друг кой е виновен. Докладът трябва да ни свари в момент на говорене какво да направим, за да излезем от това положение, коментира той, цитиран от БТА.

"За нас вероятно щеше да е много по-лесно Министерският съвет да приеме тази стратегия, да я отчетем пред Брюксел, след това да дойде негативният доклад на ЕК и ние да кажем, че сме свършили това, което е можело през тези месеци, а виновни за негативния доклад са предишните", каза Иванов и добави, че в духа на българските политически вкусове и нрави, това е било най-лесният подход.

Той подчерта, че въпреки ограниченото време, което има до 28 януари, когато се очаква докладът на ЕК, от правосъдното министерство все пак са решили да внесат стратегията, за да получат подкрепата на максимално широк спектър от партии.

"Нашата цел не е да вържем ръцете на парламента и да му наложим някакви предварителни решения, очевидно е, че крайното решение по законодателната рамка ще бъде взета от Народното събрание", изтъкна Иванов.

Той призова депутатите да подкрепят документа и да покажат готовност за евентуални конституционни поправки в модела на ВСС, "защото е ясно, че този орган показа определени дисфункции през годините".

Позицията на партиите

ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ заявиха, че напълно подкрепят стратегията.

"Редно е да кажем, че не всички магистрати в съда и другите органи са гнили ябълки. Лошо е, когато гнилите ябълки създават облика на правосъдната система”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

От БСП не одобриха стратегията и заявиха, че България се нуждае от съдебна реформа, но в този вид тя не е целесъобразна

Ние няма да позволим на никого да се поддаде на изкушението да обвинява или лансира инсинуации, че ДПС е против съдебната реформа, заяви пък депутатът Четин Казак. Той обаче подчерта, че това не означава, че трябва да подкрепят документа.

"Това не е реформа, а партийна самоцел, ако настъпят корекции обаче, може да променим позицията си", каза лидерът на ДПС Лютви Местан, който се обяви против предвижданата промяна в статута на ВСС и разделянето му на колегии.

Членове на ВСС: Стратегията цели само персонални промени

Според членове на ВСС обсъжданата стратегия цели основно да подмени персоналния състав на съдебния кадрови орган, предаде БНР. Ясен Тодоров, Каролина Неделчева и Милка Итова разкритикуваха пред журналисти основните цели.

Те оспориха превръщането на ВСС от постоянно в непостоянно действащ орган.

"Какво ако ВСС стане непостоянно действащ? Работата му ще стане по-ефективна и по-прозрачна", попитаха съдебните кадровици.

Те възразиха и срещу разделянето на ВСС на колегии и попитаха с какво това ще допринесе за независимостта на съдебната власт.

Неделчева, Тодоров и Итова се обявиха и срещу коментари, че са врагове на реформата и пазители на статуквото.

Най-важното в стратегията

Като стратегическа цел е посочено - "гарантиране назависимостта на съда и на другите органи на съдебната власт чрез ефективни мерки срещу корупцията, политически и икономически натиск и други зависимости".

Първа точка от тази цел е преодоляване на институционалните причини за неправомерно влияние върху и чрез ВСС. Предвижда се разделянето на съвета и превръщането му в непостоянно действащ орган. Освен това се подготвя преструктуриране така, че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от съдийска колегия, а за прокурори и следователи - от техни колеги прокурорите и следователите.

Следваща основна стъпка в стратегията е "съдийското самоуправление като ефективно средство за ограничаване възможностите за административни форми на влияние върху независимостта на съда и повишаване на отговорността и ефикасността на администрирането на съдилищата".

Стратегията включва още:

- Систематична политика за превенция на корупцията в съдебната власт.

- Гарантиране на доверието в конкурсите за назначаване и повишаване на магистрати.

- Въвеждане на принципите на справедливия процес в дисциплинарните производства спрямо магистрати (те ще бъдат прехвърлени от ВСС към Върховния касационен съд).

- Предвидими правила за определяне на възнаграждението.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини