Революционно лечение на Хепатит С получи разрешение за употреба в Европа

На 16 януари 2015 г. Европейската комисия издаде разрешение за употреба на иновативно безинтерфероново лечение за хепатит C. Резултатите от клиничните проучвания показват, че новата терапия постига успеваемост на лечението при 95-100% от пациентите, страдащи от най-разпространения у нас генотип на заболяването – генотип 1.

Над 98% от пациентите са завършили пълния курс на лечение, което свидетелства за много висока поносимост, което се дължи най-вече на липсата на интерферон в терапията. От друга страна, лечението е с изцяло перорално приложение, което е изключително важно за пациентите, тъй като по този начин няма да се нарушава ритъмът им на живот.

Лечението е подходящо за пациенти с генотип 1, за такива, които са подложени на чернодробна трансплантация; за пациенти, които са коинфектирани с хепатит C и ХИВ, както и за такива, които се лекуват с опиоидна субстанция. В комбинация с други медикаменти, терапията лекува и хепатит C, генотип 4.

Разрешението е получено след преглед с ускорена оценка от страна на Европейската агенция по лекарствата, поради значителния интерес, който представлява терапията за общественото здраве.

„Това е повратен момент. Имаме възможност да елиминираме напълно вируса в световен мащаб. Дали това ще се случи обаче, зависи от политическата воля в различните страни.“ - Чарлз Гор, председател на Световния хепатитен алианс.

„Терапията дава надежда за лечение с по-малко нежелани лекарствени реакции за по-кратко време. Тя може да бъде животоспасяваща за пациенти, които са в по-напреднал стадий на заболяването, както и за такива, които имат непоносимост към интерферон или поради наличие на друго съпътстващо заболяване не могат да се лекуват с досега наличните лекарства.“ – Анита, пациент с хепатит C.

Приблизително девет милиона души в Европа са инфектирани с хроничен хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак, цироза и чернодробни трансплантации. Генотип 1 е най-честата форма на хепатит C в Европа - представлява 60% от случаите в целия свят. Лечението на хепатит C е сложно, защото вирусът мутира и се репликира бързо. Счита се, че в България около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването по-голямата част от тях не знаят за състоянието си.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини