МВФ понижи прогнозите си за растежа на световната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за растежа на световната икономика въпреки по-евтиния петрол и добрите показатели на САЩ.
МВФ очаква глобален икономически растеж през 2015 и 2016 г. съответно от 3,5 и 3,7% - с по 0,3 на сто по-малко от предишните прогнози, датиращи от октомври, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Според актуализираните данни, представени днес в китайската столица Пекин, световната икономика е нараснала през 2013 и 2014 г. с по 3,3%.

МВФ прогнозира, че еврозоната ще регистрира през 2015 и 2016 г. икономически ръст от 1,2 и 1,4 на сто, съответно с 0,2 и 0,3 процента по-малко от предишните прогнози.

Развитите страни

Развитите страни като цяло ще регистрират през 2015 и 2016 г. растеж от по 2,4 на сто (съответно с 0,1% повече и без промяна). Това да голяма степен се дължи на доброто представяне на САЩ, които са единственият светъл лъч на мрачната картина, представена от МВФ.
Най-голямата икономика в света ще нарасне с 3,6 на сто през тази (с 0,5% повече) и с 3,3 на сто (плюс 0,3%) през следващата година.

Иначе базираната във Вашингтон международна финансова институция понижи прогнозите си за икономическия растеж през следващите две години на Япония Германия, Франция и Италия.

Развиващите се страни

МВФ понижи прогнозите си и за развиващите се страни и държавите с нововъзникваща пазарна икономика. Тази група ще регистрира през 2015 и 2016 г. икономически растеж от съответно 4,3 на сто (с 0,6% по-малко) и 4,7 на сто (с 0,5 процента по-малко).

МВФ очаква, че растежът на китайската икономика, втората в света, ще се забави тази година до най-ниското си ниво от четвърт век - 6,8 на сто (с 0,3 процента по-малко от предишните прогнози). При това спадът на темпото ще продължи и през 2016 г. (6,3 на сто, с 0,5 процента по-малко).

МВФ прогнозира тази година рецесия от минус 3 на сто в Русия, която е тежко засегната от рязкото поевтиняване на петрола и рублата, както и от санкциите, които й бяха наложени заради политиката й към Украйна. Все пак той очакваше през октомври по-голямо забавяне от минус 3,5 процента.
През 2016 г. Русия ще остане в рецесия (минус 1 на сто икономически ръст при предишна прогноза от минус 2,5 процента).

МВФ понижи прогнозите си за икономическия растеж през тази и следващата година Латинска Америка и Карибите (и особено много на Бразилия), на Близкия изток и Северна Африка, както и на Африка южно от Сахара.

Тенденции

Според МВФ световната икономика ще извлече полза от по-евтиния петрол и ниския курс на еврото и йената. Негативни фактори като по-слабите инвестиции и последиците от международната финансова криза от 2008 г. обаче ще натежат повече от положителните тенденции в последно време, предупреждава МВФ.

Фондът смята, че икономиката на еврозоната и Япония може да бъде белязана дълъг период от време от нисък растеж и инфлация. Той прогнозира средна цена на петрола под 57 долара през тази и под 64 долара през следващата година.

МВФ призова правителствата и централните банки да продължат смекчената парична политика и структурните реформи, за да подкрепят икономическия растеж.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини