Кулибали разкрива, че е съпричастен към ИД

В ислямистки сайтове вчера се е появило видео с терориста от магазина (кашер) в Париж Амеди Кулибали, в което говори за причастността си към "Ислямска държава".
Двамата братя Саид и Шериф Куаши, виновни за атентата в редакцията на "Шарли Ебдо", обаче бяха обявили, че са свързани с "Ал Кайда", която е яростен съперник на ИД, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това очевидно противоречие повдига въпроси за връзката между тримата френски нападатели от двата атентата - дали са действали с участие или знание на съответните групировки, и дали тяхното приятелство им е позволило да оставят настрана разрива между двете групировки, подчертава АП.
ИД не действа заедно с "Ал Кайда" и двете фактически водят минивойна в рамките на голямата гражданска война в Сирия.

Във видеото, чиято автентичност е потвърдена от разузнавателната аналитична компания SITE, Кулибали казва, че е работил в координация със Саид и Шериф Куаши, наричайки ги "братята от нашия отбор", извършили кървавия погром над редакцията на сатиричния седмичник.

"Ние вършехме нещата малко заедно и малко поотделно, за да постигнем по-голям резултат", казва той на перфектен френски и добавя че е подпомогнал братята финансово с "няколко хиляди евро" за операцията.

Той размахва автоматично оръжие, докато говори под черно-бяло знаме, каквото използват много ислямски екстремисти.

Кулибали обяснява още избора на двете цели - редакцията и еврейския супермаркет.

След появата на видеото в неделя, двама мъже, занимавали се с наркотици заедно с Кулибали и цитирани от АП, потвърдиха, че на записа е именно той. Френската полиция съобщи, че разследва как видеозаписът е бил качен в интернет.

АП цитира експерти, които изразяват съмнения дали двата атентата са били координирани от върхушките на двете съперничещи си групировки. Докато за братята Куаши е установено, че са ходили в Йемен и са се обучавали и воювали заедно с "Ал Каида на Арабския полуостров" - най-опасния клон на терористичната мрежа, то до момента няма никакви данни Кулибали да е бил в Сирия или Ирак, където неговите кумири владеят територия, провъзгласявайки я за ислямски халифат.

Асошиейтед прес цитира мнения, опитващи се да обяснят взаимодействието на тримата в парижките атентати.
Според повечето анализатори е напълно възможно тримата ислямисти, макар и от различни екстремистки групировки, да са се сговорили на местна почва и заради личното си приятелство да са организирали атентатите в името на обединението срещу общия враг - Запада.

Според други тяхната връзка датира още от времето преди разрива между "Ал Кайда" и ИД.

Някои изследователи посочват и различията в личностната типология на тримата. Според тях нападението на Кулибали е много по-непрофесионално и изглежда по-спонтанно.
Той вероятно е пример за френски мюсюлманин единак, страдащ от чувство за алиенация и хванал се за ислямската идеология, която го кара да се чувства важен и му дава определена цел и смисъл на живота.

Такива хора според британския изследовател Тимъти Холман просто решават, че представляват някого, за да имат знаме, а всъщност действат на основата на лични взаимоотношения и са над съперничествата между екстремистките върхушки.
Това прави всеки конкретен терористичен акт по своему специфичен и труден за обяснение.

Междувременно министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че съучастницата на терористите във Франция Хаят Бумедиен е била в Турция.
Бумедиене е живяла с Амеди Кулибали.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини