Опасността не е преминала. Бдителност и единство.

"Франция не е приключилa със заплахите, искам да призова за бдителност, единство и мобилизация", заяви президентът на Франция Франсоа Оланд в телевизионното си обръщение след края на двете полицейски акции в петък вечер. Той отново припомни, че "единството е нашата сила."

"Убийството на четирима души в супермаркет в Париж е антисемитски акт", заяви президентът на Франция.

Държавният глава е разпоредил да се засилят мерките за сигурност на всички обществени места.

"Аз ще бъда на големия митинг в неделя. Призовавам всички фрaнцузи и французойки да се изправим в неделя и да покажем, че носим ценностите на демокрацията, плурализма", заяви Оланд.

Полицията във Франция издирва съучастници на терористите, които убиха 17 души в рамките на два дни, съобщава Би Би Си. Една от ключовите фигури е Хаят Бумедиен, приятелка на Амеди Кулибали. кулибали бе убит при щурма на полицията на супермаркета в Париж, където той държеше заложници. Четирима от взетите заложници загинаха.

Хаят Бумедиен е описана като въоръжена и опасна.

Главният прокурор на Франция Франсоа Молинс заяви, че властите са фокусирани върху Бумедиен. Подозира се, че тя е била с Кулибали в четвъртък, когато полицайка беше убита в Париж. След стрелбата двамата изчезнаха, но Кулибали се появи отново в петък, когато взе няколко заложници в супермаркет в източен Париж.

Междувременно клонът на „Ал Кайда" в Йемен пое отговорност за смъртоносната атака в „Шарли ебдо". Това стана късно в петък, не дълго, след като полицията уби заподозрените след тридневно преследване. Двамата братя Куаши бяха атакувани и убити от френските спецчасти след многочасова операция.

В изявление, предоставено на „Асошиейтед Прес" от „Ал Кайда на Арабския полуостров" се казва: „Ръководството на „Ал Кайда на Арабския полуостров" е организирало операциите и те са избрали своята цел много внимателно". В изявлението се посочва още, че убийството на 12 души в редакцията на „Шарли ебдо" е като „отмъщение за честта" на пророка Мохамед, чието изобразяване било забранено от ислямската традиция.

По разкази на свидетели единият от атентаторите в „Шарли ебдо" след атаката извикал: „Можете да кажете на медиите, че това беше „Ал Кайда" в Йемен. Френският новинарски канал BFM също информира, че двамата заподозрени атентатори Саид и Шериф Кауши направили същото твърдение в телефонно обаждане от печатницата, където държаха заложници и по-късно бяха убити в петък.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    *********
    0 0
    16:53, 10 яну 2015
    На тоя президент,не му работи главата.Какъв плурализъм го гони,абе ей маймун,ти с дявола работа имал ли си,бре хайван шибан..Я се вземи у главата тъпа.Ако си ***** и предател,се махай,ненормалник.Държавата от такива отрепки страда
Последни новини