Возим бебетата заднешком в колата до 1,3 г.

Бебетата ще се возят в колите в положение, при което  гледат назад до навършването на 1 г. и 3 м. вместо както досега до деветмесечието си. Това предвижда проектозакон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, който беше одобрен по време на първото за годината заседание на правителството.

С него се въвеждат и новите изисквания на европейското законодателство към системите за обезопасяване на деца. Те са свързани с монтиране на системата за обезопасяване на дете до  15 месечна възраст. 

Освен това се включва и изпитване на системите за обезопасяване на автомобилите и при страничен удар, а не както досега само  при челен и при удар отзад.

Това ново правило ще доведе до значително повишаване на безопасността на системите, тъй като голям процент от пътно-транспортните произшествия включват страничен удар. Изпитванията ще се правят и с нов вид манекен, който представлява по-добре детското тяло и увеличава надеждността на получените резултати. Освен на данните за нараняване на гръдния кош, анализ ще се прави и на нараняванията на главата и врата.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    рар
    2 -1
    00:28, 8 яну 2015
    Бебетата се возят в столче, в посока обратно на движението, с изключен аirbag,но само когато са отпред, на мястото до шофьора. За возене на задните седалки няма такава "евро" изискване. За задните седалки са други изискванията.
Последни новини