Литва влиза в еврозоната от днес

От първия ден на 2015 г. Литва се присъединява към еврозоната и така става 19-ата държава, използваща еврото за основна валута. Тя е последната от Прибалтийските държави, която влиза в зоната. Латвия смени валутата си през 2014 г., а Естония - през 2011 г.

Малко след полунощ mремиерът на Литва Алгирдас Буткевичус отбеляза събитието като изтегли банкнота от 10 евро от банкомат на улицата, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Еврото ще служи като гаранция за нашата политическа и икономическа сигурност", подчерта той, преди да вдигне високо банкнотата.

Според президента на Литва Далия Грибаускайте присъединяването към еврозоната бележи символично финалния етап от интеграцията на страната в Европейския съюз, а приемането на еврото като цяло е "символ на една по-голяма политическа и икономическа интеграция със Запада".

Министърът на финансите Римантас Шаджус също отбеляза деня с евро в ръка в първия ден от новата година. А Европейската комисия приветства новия член на еврозоната с транспарант, окачен върху централата в Брюксел - на него е изобразена евро монета с литовския герб и пише: "Добре дошла на Литва в еврозоната".

Последното проучване сред литовци, показва, че малко над половината от тях одобряват прехода към новата валута, а 39% са против. През тази година те ще могат да обменят старата си валута - литас с универсалното за еврозоната евро по курс 3.45 литас за евро.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини