Шефове на пенсионни фондове намекват за разчистване на пазара за определен играч

Никой не знае какво ще се случи с приемането на пенсионната реформа. Това заяви директорът на ПОК Доверие Даниела Петкова.

Според Петкова не всеки свободен избор е справедлив и правилен. По нейни думи младежите, които почват работа от 1 януари, 2015 година, ще отидат първо в НОИ и ще им приберат вноски в солидарния фонд и едва на по-късен етап те ще могат да изберат дали да отидат и в частен фонд.

При средногодишен доход от 800 лева и при 5% доходност, разликата в пенсиите е 19,2% повече, ако се осигуряаш и в частен пенсионен фонд, а не само в НОИ, подчерта Николай Марев, главен изпълнителен директор на пенсионния фонд на ДСК.

Никога няма да е по-добре да си в НОИ – тече война за капиталови схеми, да не се заблуждаваме, категорична беше Петкова пред Нова телевизия. Да върнеш от НОИ пари в лична партида в частен пенсионен фонд е все едно от омлет да направиш пак яйца, подчерта Марев. Това може да стане само ако държавата не направи пенсионен фонд, с който да се конкурира с нас, каза той.

Заради говоренето вече има спад на борсовите индекси, заявиха Марев и Петкова. Петкова уточни, че ако си остане законът така, както се говори – само за тези, които почват работа от 2015 година, то НОИ може да събере 4-5 млн. лева. Затова ли се бори държавата, попита тя. А Марев е сигурен, че почва дискриминационна кампания срещу фондовете. Фонд не може да фалира – парите са в банка-попечител, която е абсолютно отделен субект от пенсионно-осигурителната система, каза той. Няма инвеститор в света, който да инвестира винаги на печалба – въпросът е портфейлът да е на печалба. По сайтовете на компаниите има информация къде инвестира всеки фонд и всеки може да се осведоми. Как ще фалира портфейл, който инвестира в 14 държави, попита риторично Петкова.

За сметка на печалбата сме задължени по закон да се отделя 1%, който да гарантира минималната доходност на хората, уточни Марев. Безспорно 8 млрд. лева са апетитни, каза Петкова. Тепърва почва да работи нов пенсионен фонд „Утре”, регистриран през лятото, а зад него стои фирма за бързи кредити – журналисти сте, можете да разследвате, многозначително намекна Марев.


 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини