Последните за годината падащи звезди изнасят спектакъла си тази нощ

В нощта на 13 срещу 14 декември от страната може да се види пикът на метеорния поток Джеминиди, смятан за един от най-впечатляващите небесни спектакли. Метеорният поток е сред най-ярките и може да бъде наблюдаван с невъоръжено от цялото полукълбо.

Падащите звезди се наричат Джемениди, защото пътят им може да бъде проследен до съзвездието Близнаци (Gemini от латински – бел. ред.) и всъщност могат да се появят във всяка точка на небето.

Метеорният дъжд започна на 7-и и ще продължи до около 16 декември. По време на пика му човек може да види до 120 падащи звезди на час, ако атмосферните условия са идеални, т.е. тъмно небе без облаци. В действителност надали ще се виждат толкова много падащи звезди, но се очаква явлението да бъде по-продължително и изобилно от популярните Персеиди.

Тази година е особено подходяща за наблюдение на Джеминидите, защото луната се намира в намаляваща фаза и светлината й няма да пречи на звездното представление, отбелязва сайтът на британското общество за популярна астрономия.

Според метеорологичната прогноза за България нощта на 13 срещу 14 декември ще бъде предимно ясна. В страната пикът на метеорите ще може да се наблюдава от полунощ, като около 3.00 часа в неделя се очаква интензивността на "падане" да бъде най-голяма.

Следващият метеорен дъжд, който ще се наблюдава от Северното полукълбо, ще бъде през 2015 година. Квадрантиди започва в първия ден на новата година, като се о

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини