На 1 януари се размразява покачването на пенсионната възраст

Четири месеца нарастване на пенсионната възраст за мъжете и жените в трета категория труд е прекалено стръмна скала. Това е становището на новия социален министър Ивайло Калфин. Той се ангажира да се опита да промени това число до края на годината, но и да реши един елемент от дългосрочната политика за пенсионната реформа.

В момента при трета категория труд мъжете се пенсионират на 63 години и 5 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. Ако действащият в момента закон не се промени, то от 1 януари догодина мъжете ще се пенсионират на 64 години, а жените - на 61.

Правителството на Пламен Орешарски въведе едногодишно замразяване на покачването на пенсионната възраст, но този срок изтича. Те са го казали миналата година и нищо не са направили, нямам данни в МТСП някой да се е постарал тази година да потърси решение на въпроса, критикува предишното управление Калфин.

Министърът сподели, че не е привърженик на варианта за ново замразяване, тъй като това би отворило още по-голяма разлика между пенсионираните в различните категории, което е един от основните проблеми в системата. Калфин увери, че е привърженик по-скоро на плавното увеличаване на годините. Той подчерта, че тепърва ще провежда разговори с финансовия министър Горанов, както и с шефа на НОИ за сметките за 2015 г.
В НОИ сме говорили за различни сценарии, ще разгледаме различни варианти на бюджета, подчерта министърът.

Помолен да коментира Швейцарското правило, действащо в момента, Калфин разясни, че ако то се прилага, както е въведено досега, при дефлация тя се отразява и намалява нарастването. Ако се сметне дефлацията, увеличението трябва да е с 1,9%, ако не се сметне - трябва да е с 2,4%, пресметна Калфин.

Той отрече да знае за среща, свързана с разговори за национализация на частните пенсионни фондове. Не вижда смисъл в ликвидирането на тези фондове, тъй като подобно нещо не би донесло добри резултати.

Калфин уточни, че единствения документ по въпроса с възрастта на пенсиониран, който има в МТСП като наследство, е на служебния социален министър Йордан Христосков. Във варианта на Христосков има различни сценарии и то не само за възрастта. Това ще бъде основният документ, върху който ще стъпим при обсъждането за пенсионната система.
Сценариите са различни, не само за възрастта, но това ще е документът, от който ще продължим нататък, призна Калфин.
Припомняме, в този проект се предлага покачване с един месец за мъжете и с два за жените.

Министърът се оказа и привърженик на друга донякъде спорна идея - да има възраст за пенсиониране и при силовите структури - за полицаи, военни, служители на Главна дирекция „Охрана" и надзиратели. Освен стаж, е редно за всички категории да има и възраст, смята Калфин.
За него обаче въвеждането на такава възраст трябва да се случи съчетано с даването на сигурност, че, когато тези служители направят нужния стаж при тежи трудови условия и задачи, то после до достигане на възраст могат да работят в системата при съответните по-леки условия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Тр
    Трета категория
    7 -1
    13:44, 19 ное 2014
    На 01.01.15г закона влиза в сила, на 02.01.15 г Камъните по жълтите павета влизат с двойна сила!
  • 2
    Os
    OSHETEN
    0 0
    09:08, 2 дек 2014
    Predlojenie= 1 mecec da ne polu4at pensia tezi koito sa se pensionirali s 20 godini staj treta kategoria trud i sa polu4avali 10 godini pensia dosega, 2meseca da ne polu4at pensia tezi koito sa se pensionirali s 25 godini staj treta kategoria i sa polu4avali 20 godini pensia dosega, a tezi koito imat staj 4o godini treta kategoria i da prodaljavate da se gavrite s tah do koga .stava vapros za 6500 40veka
Последни новини