Цивилно и военно разузнаване под една шапка?

Цивилното и военното разузнаване да се слеят в Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

Такъв законопроект ще внесе следващата седмица в парламента о.р. ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок, пише "Преса". Идеята е новата структура да е подчинена на Министерския съвет, тъй като според чл. 105, ал. 2 от конституцията "Дондуков" 1 "осигурява обществения ред и националната сигурност" в страната.

Законопроектът предвижда ръководителят на ДАР да се назначава по предложение на премиера и с указ на президента. Според ген. Атанасов, който е бивш шеф на закритата Национална служба "Сигурност", този механизъм за назначаване трябва да се приложи и за Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). В момента председателят на агенцията се предлага от премиера, но се подлага на гласуване в парламента.

Идеята за сливане на цивилното и военното разузнаване датира от 2010 г. Тогава военният министър от ГЕРБ Аню Ангелов се противопостави категорично на подобни намерения. Той заяви, че всяка от двете служби изпълнява специфични задачи. Разузнаването на МО следи военната политика на държавите, от които може да се очаква евентуална агресия срещу нас. Освен това то разузнава въоръжението и бойната техника на вероятните ни противници, ръководи и осъществява военната дипломация по света. Тези задачи не се изпълняват от НРС, което се занимава главно с политическо и по-малко с икономическо разузнаване.

Експерти по сигурността са на мнение, че само когато разузнавателните служби са две, може да има конкуренция между тях и да се осъществява контрол на важна за страната информация. Преди няколко години едно от тях доложи, че държава готви агресия срещу България. Правителството възложи веднага на другата служба да провери чрез своята агентура дали това е така и се оказа, че не е вярно.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини