Читалището отбеляза 120 години от създаването на библиотеката и поставянето на първото театрално представление

120 години от създаването на първата библиотека и поставянто на първото театрално представление в Първомай, отбелязаха читалищните дейци от ОНЧ „Св.св Кирил и Методий“.

В спектакъл по сценарий и под режисурата на Кръстьо Кръстев те проследиха славната история на драматичния колектив от първия спектакъл „Иванко – убиецът на АсеняI“ до днес. Театралите - самодейци припомниха откъси от „Опечалената фамилия“, „Последното пристанище“. Иван Караславов изпълни култовите монолози на Иван Шишман и Бай Ганьо. Спектакълът беше илюстриран с много снимков материал, презентиран от библиотекарките.

120 години народополезна дейност, от родоначалника – учителя Ламбри Дончев до днес станаха повод за равносметка, която читалищните дейци направиха с чувство на гордост и удовлетворение. Преди 120 години в редиците на първите е и Стефан Ганев – поставил основата на библиотечното дело. И днес, усетили магията на словото, съвременните възрожденци се превъплъщават в нови роли, но остават вени на себе си – хора, за които думите „дух“, „просвета“, „култура“ имат стойност и обрекли се на читалищното дело не му изменят.

В чест на 120-тата годишнина беше учреден юбилеен знак, който председателят на читалищното настоятелство Иван Караславов връчи на изявени самодейци: Мария Кочева – дългогодишен библиотекар, самодеец, ръководител на детски състав за куклен театър, Кирил Тодоров – актьор и бивш член на настоятелството, Петър Петров и Петър Караславов -, дългогодишни и действащи членове на театралния колектив. Красимира Александрова за подкрепата ѝ като член на настоятелството, отличен беше колектива на централна общинска библиотека, Елена Примова и Василка Мутафчиева за дългогодишната им библиотекарска дейност. Посмъртно знакът беше присъден и на Пламен Кръстев и Маргарита Стайкова. Отличието беше връчено и на адв. Стефан Янчев, учредител на конкурса за ученическо творчество „Димка Янчева“ за отличното му сътрудничество с читалищния колектив.

След концерта беше открит и новият творчески сезон на ОНЧ „Св.св. Кирил и Методий“ - Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    По
    Почитателка
    7 -4
    20:18, 3 ное 2014
    Вече 120 години гледам само осанката на ДРУГАРЯ - Параславов и си помислих ,че съм попаднала в Джурасик парк.
    Ама другари ,вече сме 21 век събудете се ...
  • 2
    Го
    Гоце Параванов
    5 -4
    17:54, 5 ное 2014
    Параславов или Кара...(предполагам познавате етимологията на тази дума) е с акредитация "Доживот". Читалището му е бащиния. Такъв е моралът на всеки комунист.
Последни новини