ДАНС: Терористи са правили опити да влизат у нас

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев съобщи, че хора, свързани в миналото с терористични организации, са се опитвали да влизат в у нас при бежанската вълна.
Той отказа да уточни колко са тези случаи, но допълни, че в агенцията няма информация, че това да са хора, свързани с "Ислямска държава", съобщиха БТА и БНР.

Писанчев каза още, че дестинациите, от които бивши терористи са правили опити да влизат у нас, са различни, като е имало граждани на Сирия и Афганистан.

По думите му, съответните лица се изолират мигновено и при отделни случаи се екстрадират. Писанчев бе категоричен, че ДАНС работи с МВР, водят се разследвания и се предприемат съответните мерки, когато е установен такъв случай. Шефът на ДАНС посочи още, че имат много добро взаимодействие и с чуждите служби.

"Бъдете уверени, че работим добре", увери той.

Председателят на ДАНС информира, че в момента страната ни се намира между две много сериозни огнища на напрежение, визирайки кризата в Украйна и офанзивата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.
Затова, по думите му, българските служби трябва да предприемат необходимите мерки, но бе категоричен, че няма заплаха за националната ни сигурност.

Преди дни германският в. "Билд ам зонтаг" съобщи, че бойци от терористичната групировка "Ислямска държава", представяйки се за бежанци, се опитват да проникнат от Сирия в Турция и оттам в Западна Европа. Целта на ислямистите е извършване на терористични актове.

Вчера стана ясно, че ЕС обмисля укрепване на външните си граници, за да спре джихадистите.

"Европа може би ще трябва да коригира Шенгенската система, за да се справи със заплахата от страна на нейни граждани, които отиват да се бият в чужбина и се връщат радикализирани в родината си", заяви на среща с колегите си от ЕС в Люксембург германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер, цитиран от ДПА.

Австрийският вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер пък нарече чужденците джихадисти "бомба със закъснител".

"Нуждаем се от засилен паспортен контрол за граждани на ЕС", каза тя и допълни, че съществуващите пунктове за гранична проверка не са достатъчно.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    шута в гъза,и кой откъдето е дошъл.да ва е.а тъпите българи.срамувам се от вас,макар 4е съм българин
Последни новини