19 °C

На 90 години проф. Миленков отново е зад микроскопа

Професор Христо Миленков е медицински феномен, не само защото въпреки всички трудности и при лошо законодателство, продължава да работи като патоанатом в малка болница каквато е първомайската, а и защото го прави на 90 години.

На 21 септември един от най- добрите специалисти – хистолози на Балканския полуостров навърши достолепната възраст 90 години и днес отново зае работното си място в лабораторията. Там го намерихме, за да го поздравим и да го помолим да сподели част от празника си с нас.

По случай рождения му ден и заради изключителните му заслуги към здравеопазването в общината и.д. кмет Юлиян Димитров му връчи почтен знак, а колегите на професора му организираха мило тържество.

 

Т.К.: Вие сте феномен и сигурно го знаете защото сте медик – човек, който на 90години вижда под микроскоп, разбира и всички му се доверяват когато поставя диагнози

Х. М.:Да и e много задължаващо.

Т.К.: Знаете ли за друг такъв случй?

Х. М.: За сега знам, че няма друг такъв случай – хистолог, който да е на тази възраст и да продължава да работи.

Т.К.: Как се избира тази специалност?

Х. М.: Как я избрах аз? Като студент се бях насочил към вътрешни болести. Дори посещавах извънредно упражнения на тогавашния ръководител на катедрата проф. Митов в клиниката по вътрешни болести. Когато завърших той предложи да започна работа там, но се оказа,че там не мога да бъда назначен непосредствено след завършването – трябва да имам натрупан стаж и практика и ми предложиха да започна работа в катедрата по патоанатомична медицина. Представих се пред професор Проданов и започнах работа с него. Именно той беше причината да остана да работя там, въпреки че в клиниката по вътрешни болести бяха обсъждали да ме поканят да работя при тях. Но аз им казах, че вече съм избрал патоанатомията. Проф. Проданов беше изключителен човек – много добър патолог, по отношение към хората и колегите – безупречен, човек за подражание. Мога да кажа, че избрах патоанатомията заради него.

Т.К.: Вашата специалност не Ви среща директно с пациента. Това помогнало ли ви е да се съхраните?

Х. М.: Работата на патолога само косвено е свързана с пациентите, ние работим с биопсични изследвания – изследване на части или дори само на клетки от органите, правят се специални препарати и по тях се поставя окончателна диагноза. Навярно сте чели „Окончателна диагноза“ на Артър Хейли. Там много добре е описана работата на патоанатома. Тази книга изигра важна роля – много хора оцениха нашата работа – пред широката публика, дори и пред лекари, които не са патолози. Помня реакцията на колеги след като излезе книгата: „Ама вие патолозите сте били голямо нещо!“ В немалък процент диагнозата, която се поставя от патолога е окончателна. От това зависи и лечението на болестта.

Т.К.: Това ли е голямата Ви любов?

Х. М.: Ами да. Колкото и странно да е, но когато се постави правилната диагноза (това не се отнася само за патоанатомите) това е момент, в който имаме повод за удовлетворение, макар че нерядко едновременно с това се появява и чувство на жал, на страдание когато се открива диагноза, решаваща за живота на пациента.

Т.К.: Случва ли се пациент да дойде да ви благодари за правилно поставена диагноза?

 Х. М.: Да, има такива случаи. Да, те са по- редки, защото голяма част от пациентите не знаят кой е поставил диагнозата. Голяма част от тях нямат информация, за да си зададат въпроса кой ли е допринесъл за окончателната диагноза. Но е нормално – те са в контакт през цялото време с лекуващия лекар.

Т.К.: Вие сте почти 70 години в медицината, свидетел сте на развитието ѝ в България. Кога е било най добре?

Х. М.: Да 63 години съм практикуващ лекар, а преди това и студент. Кога е било най- добре? Трудно е да се каже кога е било най- добре. Напрежение е имало през цялото време. И удовлетворение от това напрежение също е имало през цялото време.

Т.К.: Наследствен лекар ли сте?

Х. М.: Не. Никой в рода ми не е бил лекар. Имах една баба – на баща ми майка, която помагаше при раждане. Бабуваше. Като дете много често съм гледал ритуала как ѝ подават сапун и кърпа. Това ме впечатляваше. Тя понякога забъркваше кремове. По- късно, когато учех фармакология разбрах, че тя е правела неща, доверявайки си на природната си интелигентност и интуиция, а те вече се произвеждат индустриално. Това е единственият човек, освен мен в рода ми, който се е занимавал с медицина, но без да е бил лекар.

Т.К.: Освен на студентите си на никого друг ли не предадохте тази професия, специалността си и знанията.

Х. М.: Имам две дъщери. Едната избра пътя на художника, синът ѝ - моят внук - също е художник. Той от малък рисуваше. Другата ми дъщеря, когато настъпи моментът я попитах дали не иска да следва медицина, но тя ми отговори: „Виждам, че е много интересно, но не ме привлича“ и си избра друга специалност. Имам племенница, която е четвърто поколение лекар в нейния род, на моята съпруга дядото е бил лекар, но тя не е. Там продължава да се се предава, но в моето семейство нещата спират до мен.

Т.К.: А вие до кога ще продължавате?

Х. М.: Много пъти съм повтарял – до когато мога. Трудът на патолога не е привлекателен. Заплащането никога не е било добро. Материалната страна не е привлекателна. Освен това трябва да и споделя, че една от важните работи в обучението на студентите преминава през секционна зала. Особено когато стъпят за пръв път там на много хора им става противно, не могат да понасят това, което е там. Да ви разкажа един случай. Стои патоанатом след аутопсия до отворената врата на секционна зала и пуши. Покрай него минават хора на път към тепето, на разходка. Един от тях наднича и пита учудено кой работи на това място. Аз – казва патоанатомът. Ти си луд – отговаря му човекът – хората садят цветя, а ти тук си се заврял.

Понякога е трудно да се преодолее това чувство, но веднъж успял патоанатомът започва да работи професионално.

Т.К.: Кой ви покани в Първомай?

Х. М.: Тук беше назначена д-р Христова. Аз още не бях пенсиониран. Тя идваше за съвети при мен. Когато се пенсионирах с изненада научих, че тя не работи като патоанатом, а и в това време беше в майчинство. По това време управител на болницата беше д-р Янчева. Предложих ѝ и тя се съгласи да започна работа в болницата. Отначало си представях, че ще работя 2-3 години. Това беше през януари 1991 година.

Т.К.: И не сте имали други предложния за работа?

Х. М.:Имал съм, но винаги съм казвал, че не мога да напусна първомайската болница, която направи специална лаборатория заради мен.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини