За православенци 9 септември е празник

Православен отбеляза 9 септември като общоселски празник. Това е селото от общината с най  много партизани - 55 са  излезлите на въоръжена борба, чиито имена все още се тачат там. Православенци не се интересуват от различните тълкования на днешния ден. За тях 9 септември идва след въстание за по- добър живот и съжаляват, че вече не е поне официален празник на България.

Кметът Веселин Недев събра жителите на площада в центъра, а те дойдоха с цветя, които положиха пред трите паметника – на загиналите във войните през първата половина на 20 век, на антифашистите и на загиналите партизани.

Кольо Тодоров с умиление си припомни времето когато е издигната колоната. „Имахме много деен кмет – разказа той – Янко Георгиев. Писа до кого ли не, че искаме да си направим паметник, накрая се намеси и Георги Атанасов и работата потръгна.“ Чичо Кольо е рязал и лепил плочите на паметника. Монументът на партизанина е трябвало да бъде посветен на братовчед на екс - премиера, загинал в борбата. Бившият министър - председател категорично отказал и сега паметникът е събирателен образ на антифашистите. Православенци разказват, че друг път на този ден идва и бившият министър - председател Геогри Атанасов,но тази година не е в селото.Сега се чувства разочарован, че вместо да се създава в България всичко се разграбва.

 За дошлите имаше и почерпка, осигурена от ПТЗК „Прогрес“, Водно сдружение „Липа“ и Сергей Антонов.

70 години от събитията на 9 септември ще бъде отбелязан днес и в Първомай с поднасяне на цветя пред паметника на загиналите в борбата с фашизма от 17.30 и концерт на групата за руски песни "Ивушка".

Теодора Кирякова

Кольо Тодоров
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Па
    Патриот
    16 -12
    14:03, 9 сеп 2014
    70 години от смъртта на България, 70 години от края на нормалното й съществуване. 70 години от унищожаването на шанса за нормално бъдеще, от началото на погубването на стотици хиляди човешки съдби. 70 години шумкарство, срам и позор. 70 години промиване на мозъци, за да може днешните идиоти още да повтарят заблудени мантри за правешката тиква бай Тошо, за "едно време беше по-добре", да защитават насилствено издигнати паметници на срама като онзи в центъра на София.
    Всеки, защитаващ режима, е чисто и просто завършен идиот, с ниво по най-елементарна история равно на нула.
    Никога повече 9-ти септември!
    На празнуващите да им е последен!
    • Бъ
      Българин
      12 -12
      14:30, 9 сеп 2014
      Патриота -********* да спре да бълва глупости. А да се поитересува преди 09.09.1944г. как се е живеело в България и как тогавашния режим е убивал и тормозел хората. Как за били убивани хора по политически причини колко са убити и как българите са се включили във втората световна война и са стигнали до Драва и Берлин.
      Много е лесно да слушаш рева на продажните медии, който насаждат антикомунизъм и 25 години произвеждат сензации на тази тема.
      Но вникни в атмосферата на онова време на 1944г и тогава плачи за жертвите след 09.септември1944г. "Патриоте" всеки загинал в името на България е герой.
    • Па
      памет
      16 -5
      14:52, 9 сеп 2014
      Алоо, Българина, ти най-вероятно вникваш в духа на времето по 09.09.1944г. в качеството си на наследник на въшливи, неграмотни и безимотни селяни, каквито после се намърдаха да дерибействат благодарение на червената диктатура. А даваш ли си сметка, че в тая държава е имало интелигенция, имало е хора с капитали и фабрики. Даваш ли си сметка, че всичко това беше унищожено, а можеше да се развие и да доведе до много по-голям напредък на България, отколкото въшливия ви социализъм, дето за вас въшльовците беше напредък в живота, но за много по-развити от вас индивиди беше крах, смърт и небитие. *********!
  • 2
    Бр
    Браво!!!!
    10 -8
    14:21, 9 сеп 2014
    Браво на хората от Православен! За разлика от Филевци, те не режат глави на паметници,както са ги рязали фашистите и башибозуците на живи хора, а почитат ИСТОРИЯТА!
  • 3
    Си
    Сигурно
    6 -5
    14:25, 9 сеп 2014
    Сигурно е едно, че на БББ,ЦЦ, Плевнелиев и цялата пасмина политици от последните 25 години няма кой да направи паметници. Разбира се ако не се намери кой да ги избеси!
  • 4
    Па
    памет
    14 -9
    14:40, 9 сеп 2014
    Миналия ден почетохме падналите в навечерието на 9 септември партизани, които са излезнали големи каръци, та са ги убили точно преди да им дойде времето за големия гювеч. Днеска почитаме слизането от балкана на късметлиите, останали живи, на които и до днес децата и внуците им са омотали държавата в червена паяжина и смучат ли смучат. А през следващите няколко седмици и месеци следва да почетем всичките застреляни, заколени и заровени без съд и присъда хора, които са пречели на заплитането на червената паяжина. Надяваме се, че Уважаемото Първомай.нет ще почете с подобаваща статийка и септемврийските жертви на комунизма от 1944г. за да е пълна картинката. Иначе ще си помислим нещо ...
  • 5
    Pa
    parv_net
    6 -6
    14:50, 9 сеп 2014
    iискам да отбележа, че не parvomai.net отбелязва годишнините. В сайта е регистрирано това, което се случва. Ако вие почетете паметта на жертвите на комунизма и това не е отразено - тогава можете да си мислите каквото искате.
    Освен това чакаме покана за събитието.
  • 6
    Чи
    чичо
    5 -6
    22:07, 9 сеп 2014
    Честит празник на всички които мислят прогресивно!Социалистическата идея е най-прогресивната,която е измислило човечеството в развитието си напред!Вижте какво се направи за 45г и какво се разруши само за 25г.През социализма населението се ограмоти,ликвидираха се социално значими болести които сега се връщат,построиха се инфраструктурни обекти,които сега не се и поддържат.Всичко това сега се омаловажава,за да се превърне населението в една безлична, сива, немислеща, профанизирана и неука маса,която лесно да се управлява!Народе,ако не се вземеш в ръце вървиш към собствената си гибел!
  • 7
    09
    097470
    6 0
    10:46, 10 сеп 2014
    Че то в Православен има ли българи останали?
Последни новини