Шуменски ветеринар лекува "син език"

В Шуменския район има наличие на болестта ”син език”. Има села с по 20-30 заразени животни, има жертви има, но има и успешно лечение, зависи кой как го прилага и дали подхожда професионално“. Това заяви ветеринарният лекар д-р Веселин Терзийски.
Д-р Терзийски разказа, че е приложил успешно лечение на десетки заболели от “син език” животни в община Каспичан и Шуменския регион.

“Причината за това, което се случва идва, от невежеството на правителството, на Агенцията по безопасност на храните. Има пълно безхаберие и пълни лъжи за това, че нямат информация от Гърция, че нямало 5 милиона, че нямало ваксини, че заболяването е нелечимо. Това са пълни и абсурдни лъжи”, подчертава Терзийски.

“След като се обяви, че има 30 000 жертви, изведнъж се оказа, че сме в пълно информационно затъмнение, а това е въпрос на желание – правителството не поддържа животновъдството в България или е решило да го ликвидира докрай, особено в Сакар, Странджа, Родопите и пограничните райони”, допълни Терзийски.

“Да очакваме в България да се появят професионалисти, които да управляват това животновъдство и ветеринарно дело, а не да оставяме на хора които са безхаберни”, посочи още доктора.

“Всички екзотични болести, които се изучаваха преди 40-50 години, започнаха да навлизат в страната. Ние не сме готови да ги посрещнем на този етап, защото липсват професионалисти. Няма държавност, никой не желае да върне доброто старо време и нещата ще стават по зле, ако се продължава така. Преди в България се обучаваха студенти от Източна и Западна Германия, Гърция, Кипър и целия сват, а сега сме на дъното, но въпреки всичко надеждата умира последна”, каза в заключение д-р Веселин Терзийски, който излекува десетки заразени животни от болестта “син език”.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    2 0
    20:15, 31 авг 2014
    Докторе,май никой не иска да те чуе.Не им отърва.Говориш за минало време.
Последни новини