Областният управител на софийска област Емил Иванов е подал оставка

Областният управител на София-област Емил Иванов (ДПС) е депозирал вчера оставката си пред служебния премиер Георги Близнашки. Това потвърди пред "Дневник" Иванов.

Той посочи, че решението му е свързано с това, че отново е издигнат за водач на листата на ДПС в София-област. И се е съобразил с призива на премиера областните управители, които ще са кандидат-депутати, да се оттеглят, а не да излизат в отпуск. Според решение на ЦИК обаче лицата на държавни длъжности могат да са кандидат-депутати, но трябва да излязат в отпуск по време на предизборната кампания. "Този номер с отпуските не ни върши работа. Има очевидна несъвместимост в случая. Всички областни управители трябва да бъдат на местата си, а не да излизат в отпуск по време на подготовката на изборите", заяви неотдавна Близнашки.

В предстоящите избори областните управители имат важна роля, защото по закон те изпълняват задачи, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите. При тях се провеждат консултациите за членовете на Районните избирателни комисии (РИК) (в т.ч. и избират кой да бъде секретар, т.е. да държи печата на комисията), те получават и съхраняват изборните книжа - преди и след изборите.

За няколко седмици служебният кабинет смени общо девет областни управители. Шестима от тях бяха от квотата на БСП (Перник, Стара Загора, Сливен, Русе, Монтана и Варна), а трима от ДПС (Плевен, Благоевград и Пловдив).

Миналата година, около месец и половина след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, назначението на депутата от ДПС Емил Иванов за областен управител на София област предизвика вълна от недоволство. Причината беше връзките му с бившата застрахователна компания ВИС-2, чийто представител е бил Иванов в Своге. Разследване на "Капитал" пък го уличи и във връзки с руски силови структури.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини