Българин е "магьосникът на машините" в САЩ

"Магьосникът на машините" - така американското издание "Колорадо спрингс газет" е озаглавило статия, посветена на българина Илия Петков, който е президент на технологичната компания Ай Пи отомейшън (IP Automation).

Нейни клиенти са големи компании като Найки, допълва изданието и посочва, че фирмата е създадена от Петков през 1992 г. и девизът й е "Където идеите стават реалност". Компанията има персонал от 30 души и ежегодно печели милиони от продажби на създаваните от нея машини.

Екипът, който работи за Петков, е съставен от хора способни да си представят и да разработят изключително комплекси машини, посочва изданието.

В статията се разказва, че Илия Петков всяка сутрин започва работа в 3 ч., а е на крак час по-рано. Когато работи по някой много труден проект, Петков дори спи в офиса на компанията. Българинът е наследил този начин на работа от дядо си в България, която всяка сряда е ставал в 1 ч., за да пътува между пазарите.

Семейството на Илия Петков, който е завършил машинно инженерство в България, напуснало родината през 1981 г. и първо живяло в Мозамбик. Илия Петков се озовал в САЩ през 1994 г. Първо с помощта на друг българин той намерил работа на бензиностанция в Анахейм, в Калифорния и между смените учел английски език. Година по-късно било разкрито свободно работно място за машинен дизайнер в технологичната компания Шлаге (Schlage) в Сан Хосе. След като преминава успешен тест, Петков е нает, въпреки че е предупредил, че английският му е много лош, но пък той самият бил много добър дизайнер.

Именно Петков създава първата автоматизирана машина за компанията - машина за полиране на брави и ключалки и му възлагат после проект за 3,5 милиона долара, посочва американското издание.

Петков се премества в Колорадо спрингс, където живее и досега, през 1988 г. Освен за Шлаге той работи по още проекти, които реализира в гаража си, в това число и машина, която гравира серийните номера и номерата на частите на самолетни спирачни дискове. Четири години по-късно Илия Петков създава собствената си компания.

Две десетилетия по-късно заради аутсорсинга на работните места в производството Петков е намалил мащабите на дейността на фирмата, но някои от първите му служители си остават лоялни към него. Самият Петков пък не е изгубил желанието си за иновации и няма планове да се пенсионира. Той черпи пример от Айнщайн и казва, че "Денят, в който човек спре да учи, започва да умира".

За Илия Петков негови бивши колеги казват, че е постигнал американската мечта, заключава вестникът.

Източник: http://novini.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини